Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена изложба слика са Ликовне колоније „Видовдан 2019“

29.08.2019.

У вестибилу Градске куће вечерас је, у оквиру прославе Дана града, отворена изложба слика насталих на Ликовној колонији „Видовдан 2019“. Отварајући изложбу у име града Суботице Јасмина Стевановић поздравила је госте из Дома културе Грачаница који су у Суботицу, на прославу Дана града, донели ову изложбу.

12906_1.jpg 

- Поздравила бих и оне који нису могли да буду данас у нашем граду, али мислима су са нама, а то је Живојин Ракочевић директор Дома културе Грачаница као и запослени у овој установи са којима смо, сада већ  након толико година, постали не само сарадници већ прави пријатељи. Имамо одличну сарадњу не само на пољу културе већ и образовања. Сваке године почетком септембра долазе нам у госте деца  из Косовског поморавља, тако да север и југ сјајно функционишу  - рекла је Јасмина Стевановић.

Она је поздравила и децу из Грачанице,  из Културно-уметничког друштва „Симонида“,  која ће наступити на малој бини у програму прославе  Дана града.

- Видовданска колонија је догађај којим почињу Видовданске свечаности у Грачаници и симболично ове године, овом изложбом сликарске колоније, отвара се прослава Дана града.  Као и сваке године, уметници изложбом из Грачанице пренесу нам део своје душе,  колорита, свог неба, живота,  који сигурно није лак али га они живе пуним плућима и с душом – истакла је Јасмина Стевановић.

Жарко Миленковић се у име Дома културе Грачаница захвалио присутнима што су дошли да посете изложбу  радова насталих  на ликовној колонији „Видовдан 2019“.

- Желео бих да се у име директора Дома културе Грачаница Живојина Ракочевића и уредника и селектора Ликовне колоније ’Видовдан 2019’ Небојше Јевтића и Маје Тодић и у своје име захвалим на пријатељству и пажњи  коју нам сваке године о данима вашег града  поклањате што је чин  заједништва сваке врсте – нагласио је Жарко Миленковић.

Он је присутне упознао са радом колоније која се сваке године одржава уочи Видовдана, од 1. до 7. јуна.

- На колонији стварају еминентни уметници из Србије али ове године смо први пут имали гошћу из Бугарске Мариету Конову. Радећи ову колонију али и све остале догађаје Дом културе Грачаница  се труди да своје госте упозна са најважнијим местима, догађајима и манастирима на Косову и Метохији где су и настале ове слике  на основу личног доживљаја виђеног и проживљеног на Косову и Метохији. Косовско-метохијски пејзаж, био он апстрактан више или мање, контуре споменичког и црквенопг наслеђа, орнаментика видљиви су на овим сликама. Нека ове слике донесу дашак нашег  старог југа нашем лепом северу – рекао је Жарко Миленковић.

Своје радове изложили су Снежана Пешић Ранчић „Сахрана липљанског епископа“, Саша Добрић „Косовка“, Кристина Ристић „Без назива“, Звонко Павличић „Повратак у будућност“, Сузана Стојадиновић „22. круг, повратак-лавиринт“, Мариета Конова „Грачаница, први поглед“, Славиша Михајловић „Згариште“, Јелена Живковић „Инспирација“ и Лазар Шошевић „Сукоби 1“.

Изложба ће трајати до 31. августа 2019. године.