Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворени 6. „Завичајни дани“

03.09.2019.

Богатим културно-уметничким програмом у Великој већници Градске куће вечерас су званично почели шести по реду „Завичајни дани“. Ову манифестацију, која ће се под слоганом „Удружени у различитости“ у нашем граду одржавати до 8. септембра, свечано је отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан.

12918_1.jpg 

Задовољство ми је што сам вечерас са вама, на отварању „Завичајних дана“, манифестације посвећене неговању традиције, културне баштине и свеукупног народног стваралаштва првенствено припадника српске, а потом и других националности који живе на овим просторима, рекао је градоначелник Лабан.

Уз констатацију да су „Завичајни дани“ фестивал који из године у годину веома успешно реализује основну концепцију, а то је да успомене, прошлост и обележја завичаја отргне од заборава и сачува културни идентитет и традицију старог краја, градоначелник је истакао да је чињеница, такође, да су и програмски садржаји ове културно-уметничке манифестације, која има чак и хуманитарни и спортски карактер, све богатији, разноврснији и квалитетнији.

– Суботичка локална самоуправа ће и убудуће, у границама могућности, подржавати манифестације које баштине традицију и културу различитих крајева, тим пре што је очување и неговање толеранције, као и развијање отворености ка прихватању различитости, веома важно за једну вишенационалну средину попут Суботице – нагласио је Богдан Лабан.

Председник Савеза српских завичајних удружења, Боривоје Вукајловић, рекао је да „Завичајни дани“ прерастају у фестивал културе, музике, забаве, аматеризма и хуманизма и доприносе афирмацији Суботице и наше земље.

- Наша жеља и намера је да истрајемо као чувари српске културе и традиције и останемо верни чувари светосавља и православног завета. Нека је срећна и богом благословена наша манифестација и да 'Завичајни дани' трају на многаја љета – поручио је Вукајловић.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ Душко Ћутило казао је, између осталог, да на територији покрајине делује 70 завичајних удружења која негују културу, традицију и обичаје српског народа и да Фонд пружа подршку свим удружењима која организују манифестације које чувају и афирмишу богато културно-историјско наслеђе нашег народа.

У културно-уметничком делу програма, наступили су хор „Мироносице“, из Суботице, који је химном „Боже правде“ отворио вечерашњи програм, хор „Свети Серафим Саровски“, из Зрењанина, младе глумице СКЦ „Вук Стефановић Караџић“ из Бачке Тополе, Селена Педић и Јована Мировић, и српска књижевница из Никшића Милица Бакрач, којој је Боривоје Вукајловић уручио повељу Савеза српских завичајних удружења.

12918_2.jpg