Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Посета Спомен подручју Јасеновац

07.09.2019.

Делегација града Суботице данас је, на позив Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и епископа пакрачко-славонског господина Јована, посетила Спомен подручје Јасеновац у Републици Хрватској.

 12926_1.jpg

Суботичка делегација је, након одавања поште јасеновачким жртвама у конаку манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, разговарала са епископом пакрачко-славонским господином Јованом.

Представници нашег града упознати су са напорима епархије пакрачко-славонске да се обнови духовни живот српског народа на простору Славоније, у којој је, током грађанског рата и злочиначке акције „Бљесак" уништено 55 православних храмова, док су манастир у Јасеновцу и Саборна црква у Пакрацу девастиране и оскрнављене.

Владика Јован нагласио је да се највећи труд тренутно усмерава на обнову јасеновачког манастира, као централног места духовног прослављања Светих новомученика јасеновачких, где сваке године пристиже све више ходочасника и званичних делегација. Конак манастира нема потребан капацитет да се у њему уприличи адекватан пријем, што је било евидентно и ове године.

У плану је, такође, и обнова старе српске школе поред манастира која је уништена у рату, а у којој би била меморијална библиотека посвећена страдањима у Јасеновцу.

Представници Града изразили су своју решеност да се заложе да Суботица материјално помогне ове процесе обнове и допринесе неговању културе сећања кроз рад у просвети, организовање посета манастиру и спомен подручју и јачање веза са српском националном мањином у Хрватској.