Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео Међународни фестивал позоришта за децу

22.09.2019.

Церемонијом свечаног отварања и доделом награда за животно дело „Мали принц“ вечерас је у Дечјем позоришту Суботица почео 26. Међународни фестивал позоришта за децу, један од најпрестижнијих позоришних фестивала за децу у свету. Награде за животно дело „Мали принц“ додељене су глумици Бранки Веселиновић и писцу Ранку Рисојевићу, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Фестивал се у организацији Отвореног универзитета Суботица одржава од 22. до 27. септембра на више локација у граду.

12946_1.jpg 

Публици и гостима из иностранства у име града Суботице обратила сe члан Градског већа задужена за област културе, Мирослава Бабић, која је навела да Међународни фестивал позоришта за децу највишим уметничким резултатима и утицајем на развој савременог дечјег театра ставља град Суботицу у центар на мапи позоришне уметности и културне сцене у земљи и иностранству.

– Величанствени квалитет представа, испричане приче кроз креативну игру, покрет лутке, глас, музику, сценографију, костим, обогаћују безграничну дечију машту. Овај фестивал отвара нову димензију за сва мала бића, да са собом понесу најлепше слике испричаних бајки – истакла је Мирослава Бабић и додала да је суботичка локална самоуправа препознала значај фестивала за луткарство и позоришну уметност за децу и да пружа сву потребну подршку за његово одржавање.

На свом путовању, нагласила је, за двадесет пет година Међународни фестивал позоришта за децу оставио је траг у нашим детињствима, открио нам смисао и вредност искреног пријатељства, истине, љубави, поштовања, рада, казала је .

Овогодишњи добитници награде за животно дело „Мали принц“ су глумица Бранка Веселиновић и писац Ранко Рисојевић, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу.

Награда је додељена Бранки Веселиновић у њеном дому, два дана након њеног 101. рођендана, а она је поздравила људе из целог света и рекла да је врло срећна што као некадашња међународна амбасадорка Уницефа добија такво признање.

–Многи овако дубоку старост не могу да доживе и ја сам једна од ретких који у овом добу живота са задовољством, чашћу, поштовањем и узбуђењем примају ову награду. Захваљујући уметничком и хуманитарном раду доживела сам да ми овом доделом честитате 101. рођендан –  казала је Бранка Веселиновић.

Селектор фестивала Зоран Ђерић је испричао да се са ликом и делом Ранка Рисојевића најпре упознао преко књиге о великим математичарима, коју је написао управо лауреат овогодишње награде за животно дело.

–Ранко је био један од оних који су мене, као и бројне дечаке и девојчице, увели у онај занимљивији и забавнији свет математике. Верујем да је та игра, која је још тада у његовом књижевном делу била започета, наставила да траје до данас  –  рекао је Ђерић подсетивши да је Рисојевић значајан и као један од првих домаћих аутора који је направио представу на тему Божића.

Ранко Рисојевић је публици одрецитовао своју песму под називом „Пјесник“ и кратко захвалио речима: „Приредили сте ми један од најљепших дана у мом животу“.

Такмичарски програм фестивала отворен је извођењем луткарске представе „На вуковом трагу“ Позоришта младих Нови Сад, на сцени „Јадран“ Народног позоришта у Суботици. Ова представа настала је по роману „Зов дивљине“ Џека Лондона у режији Јакуба Максимова.

У понедељак у такмичарском програму су три представе. „Вила Хелена и принц Árgyélus“ Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске, Театар „Петрушка“ из Русије извешће „Бајку о рибару и рибици“, а трећа је представа „24 баке“ у извођењу Шијанског уметничког позоришта за децу из Кине.