Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Најстарији суграђани обележили свој дан

01.10.2019.

Најстарији Суботичани данас су, на централном градском тргу, под слоганом „Заједно у заштити старих 2019” прославили 1. октобар - Међународни дан старијих особа. Обележавању Међународног дана старијих прикључиле су се бројне установе, удружења и организације које брину о старима.

12959_1.jpg 

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић истакла је да држава издваја значајна средства за финансијску подршку најстаријим грађанима и да старост није оно што подразумевају стереотипи и предрасуде.

- То нису само болесне, немоћне и непокретне особе, већ људи који су укључени у заједницу и који још увек могу да дају свој допринос, људи од којих имамо шта да научимо и то је капитал на који ова држава и наше друштво, пре свега млади, треба да рачунају – рекла је Сузана Пауновић.

Град Суботица је у буџету за текућу годину издвојио средства у износу од 48,3 милиона динара за рад Геронтолошког центра, као и за услугу Помоћ и нега у кући, подсетио је члан Градског већа Илија Ђукановић и додао да суботичка локална самоуправа помаже и друге установе и организације које воде бригу о најстаријима.

- Пружамо подршку и другим удружењима и организацијама које брину о старима, као што су Каритас, Коло српских сестара, Црвени крст, Градско удружење пензионера као једно од највећих и најактивнијих, док за суграђане који су старији од 65 година и оне са мањим примањима обезбеђујемо и бесплатан јавни превоз. Не смемо да заборавимо и занемаримо знања и искуства наших старијих суграђана и трудићемо се да наредне године определимо још више средстава за све њихове активности и облике подршке - поручио је Ђукановић.

Директор Геронтолошког центра Ненад Иванишевић рекао је да наши најстарији суграђани у Геронтолошком центру током целе године имају разноврсне активности, да се за њих често организују прославе важних датума и празника, тематске вечери, маскенбали, „путовања из фотеље“ и друге креативне радионице и да је то само један од начина који показује да и старост може да буде лепа.

- Заједно. То је порука данашњег дана и захваљујем се Канцеларији за људска и мањинска права и Каритасу што све ово време, 365 дана у години заједно бринемо о нашим старијим суграђанима. На данашњи дан смо одлучили да заједно покажемо шта је оно што радимо и које услуге пружамо, а већ од сутра настављамо са редовним активностима и плановима - нагласио је  Иванишевић.

На територији града Суботице има 32.000 пензионера, а просечна старост становника Суботице, према последњим истраживањима, је преко 42 године.

12959_2.jpg