Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 75. годишњица ослобођења Суботице

08.10.2019.

Свечаном академијом одржаном вечерас у Великој већници Градске куће почело је обележавање 10. октобра – Дана ослобођења Суботице у Другом светском рату.

12973_1.jpg 

У име Владе Републике Србије, градоначелника Суботице Богдана Лабана и у своје име присутнимa се обратио начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић. Он је подсетио на 8. октобар 1944. године, као и на херојство и жртву оних који су, како је навео, животом платили генерације безбрижних детињстава.

- Управо на данашњи дан, око 18 часова, борци Првог суботичког партизанског одреда добили су информацију да су сви друмови заузети и да се претходница Црвеноармејаца приближила граду што је дало јак подстрек и додатну енергију борцима за све оно што се наредних дана дешавало у Суботици – подсетио је Драги Вучковић.

Не знам, додао је, да ли ћемо имати довољно начина да им се за то  захвалимо.

 - Херојска борба Јована Микића и његових сабораца не говори само о војном подухвату, него и о томе како се односимо према животу, шта радимо срцем... Сада је у току једна друга битка, ревизија историје и фашизма, која се не одвија отворено него суптилно и доноси губитак идентитета. Суботица тај идентитет мора да очува, јер је она доказ да сви можемо да живимо заједно и да је живот најлепши у заједници различитих људи – подвукао је Драги Вучковић.

Председник Градске организације СУБНОР Суботица, Максим Бакрач, поздравио је присутне, пре свих борце НОР-а који су још увек живи и нагласио да је  10. октобар најзначајнији датум у историји нашег града, дан када се сећамо како су јединице Народноослободилачке војске Југославије и припадници Првог суботичког партизанског одреда у садејству са јединицама Црвене армије, сломили отпор непријатеља и тако дуго очекивану слободу донели Суботици и њеним грађанима.

- Суботица је дала више од 2.000 младића и девојака у редове Осме Војвођанске ударне бригаде. Ми данас имамо  сећање и велико осећање дуга према онима који су се јуначки борили и у великим и претешким борбама платили слободу својим животима. То су хероји, витезови, јунаци вечитих борби  и вечитих времена, који су имали само један сан, слободну земљу, родну кућу и срећну породицу која нeуморно ради и гради бољу, јачу и снажнију земљу у тешким временима. Одбрана земље је најузвишенији чин. Нема боље племенитије и узвишеније службе  од одбране земље, своје отаџбине и народа – рекао је Максим Бакрач

Ми, потомци, казао је, морамо да будемо захвални борцима, старешинама и ратницима у свим ослободилачким ратовима зато што је у тим борбама народ био војска, а војска је била народ.

– Ми јесмо саздани од патриотских осећања, поносни на славна дела наших предака. Они нам несебично подарише слободу  и немамо право да то блиставо благо заборавимо и потиснемо у заборав времена – нагласио је Максим Бакрач.

Поздрављајући присутне председник Српског културног центра Миле Тасић се заложио да се Дан ослобођења над фашизмом у Суботици вечно обележава те да треба додатно посветити пажњу подизању патриотизма међу млађом генерацијом.

– Добро је што се поводом великог јубилеја појавила и књига ’И они су маштали о слободи’ која ће остати као трајни траг, а три песника Михајло Кмезић, Геза Бабијановић и Максим Бакрач су својим стиховима певали онако како су то управо антифашистички борци чинили стварајући слободу – рекао је Тасић.

На Дан ослобођења Суботице – 10. октобра, у 11.00 часова положиће се венци на Споменик жртвама фашизма. Полагање венаца на Спомен комплексу палим Црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми ће бити у 12.00 часова. Венце ће положити делегације Владе Републике Србије и града Суботице.