Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 25. седница Скупштине града

10.10.2019.

На 25. седници Скупштине града, одржаној у Великој већници Градске куће, донет је Закључак о прихватању Извештаја о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30 јуна 2019 године, као и Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету града Суботице за 2019. годину. Међу 56 тачака дневног реда, колико је на данашњој седници укупно усвојено, одборници су донели и Закључак о престанку мандата члана Градског већа града Суботице.

12976_1.jpg 

У периоду јануар-јун 2019. године буџет Града Суботице је располагао са средствима у висини од 2,9 милијарди динара, што износи 32 одсто планираног годишњег обима. Упоређујући са истим приходима и примањима у односу на исти период претходне године, располагано је са 11,76 одсто више средстава.

Проценат остварења планираних изворних и уступљених прихода, износи 38,84 одсто што представља добар резултат у складу са планираним остварењем за првих шест месеци текуће године. Од укупно расположивих средстава буџета града утрошено је 87,60 одсто, односно 2.558.608.875,94 динара. Од планираног годишњег обима расхода и издатака извршено је 28,03 одсто.

Расходи и издаци извршавани су у роковима доспећа обавеза.

Разлог за доношење ребаланса буџета је расподела суфицита по завршном рачуну града за 2018. годину у износу 374 милиона динара. Други разлог доношења ребаланса је потреба да се наменски трансфери и донације од других нивоа власти, који су граду Суботица одобрени у току године, на основу предложених пројеката, распореде у складу са буџетском класификацијом.

Ребалансом предложени обим буџета износи 7.997 милиона динара, а предложени обим средстава индиректних корисника буџета, који поседују рачуне сопствених прихода, износи 283 милиона динара. У структури предложеног обима буџетских прихода и примања, пренета неутрошена средстава из претходне године износе 374 милиона динара, текући приходи планирани су у износу од 6.744 милиона динара, а планирана примања буџета 879,5 милиона динара.

У укупним расходима и издацима предложене су измене у њиховој структури у корист инвестиционих издатака. Текући расходи планирана су износу 5,3 милијарде динара, што је за 388 милиона динара мање, а инвестициони издаци планирани су у висини 2,2 милијарде динара, што је за 237 милиона динара више.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, обраћајући се медијима, изјавио да је ово први ребаланс буџета за 2019. годину, да средства пристижу и са других нивоа власти и да је нормално да се нека од њих пребацују са одређених позиција на друге позиције.

- Дошло је до одређених уштеда, водили смо рачуна о расходима у корист инвестиција. Око милијарду динара добили смо од стране Републике и Покрајине у разним пројектима од Геронтолошког центра, станова за избеглице, за културу, затим за улицу Максима Горког – истакао је, између осталог, градоначелник Лабан.

Одборници Скупштина града Суботице усвојили су данас, тајним гласањем, са 41 гласом за, седам против и једним уздржаним, и промену у Градском већу у ресору пољопривреде, након што је досадашњи члан Градског већа задужен за ту област Шимон Острогонац поднео неопозиву оставку. Уместо Острогонца, именована је Хајналка Богнар Пастор, дипломирани инжењер агрономије.

Одборницу су донели и решење да се директора Апотеке Суботица именује Јасмина Вукша, дипломирани фармацеут.

Материјал са 25. седнице Скупштине града Суботице - http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/cp.