Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министар Недимовић обишао четири пољопривредна газдинства

15.10.2019.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић и градоначелник Суботице Богдан Лабан обишли су данас четири пољопривредна газдинства: Фарму музних крава Мирослава Вукајловића у Мишићеву, фарме товних јунади Мирка Орчића у Ђурђину и Владимира Жужића у Вишњевцу и Фарму оваца Стевана Церовца, у Бачком Душанову. Министар Недимовић је изјавио да из Суботице долази сваки двадесети захтев за субвенције и да је пољопривредницима са територије нашег града прошле године исплаћено скоро осам милиона евра подстицаја.

 12990_1.jpg

Уз подсећање да је пољопривредницима омогућен закуп државне земље на период од десет година, министар Недимовић је најавио да ће за товно говедарство држава донети посебне подстицаје у 2020. години, јер нама, како је навео, треба генетског потенцијала, тим пре што имамо све више изазова и све више прилика за извоз, а то је јако важно.

- Само у прошлој години газдинствима на територији града Суботици држава је дала близу осам милиона евра подстицаја, а сваки двадесети захтев за субвенције у Србији, од 160.000 поднетих, стиже из овог града. Више од 8.000 захтева за субвенције из Суботице значи да су овдашњи пољопривредници добро обавештени о систему субвенција и о правима која могу да остваре у држави, везано за политику управљања пољопривредним земљиштем и за финансијски подстицај – нагласио је Бранислав Недимовић.

Градоначелник Лабан је изразио уверење да ћемо уз помоћ државе и даље наставити да развијамо пољопривреду, да развијамо живот на селу и да наше младе задржимо на селу.

- Град Суботица такође издваја одређена средства за субвенционисање краткорочних кредита за пољопривреднике – истакао је Богдан Лабан.

Мирослав Вукајловић је рекао да се вреди бавити млекарством, да на његовој фарми има 40 музних крава и да је фарма добила подршку Министарства за поврат половине средстава за набавку машина, односно измузишта, као и субвенције за музне краве.

Поред министра Бранислава Недимовића и градоначелника Богдана Лабана, пољопривредна газдинства обишли су и члан Градског већа Срђан Самарџић и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић.

12990_2.jpg