Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Уручени уговори о стипендирању ученика дефицитарних занатских занимања

16.10.2019.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић данас је, у Градској кући, ученицима првих разреда средњих школа дефицитарних занатских занимања техничке струке уручила уговоре о стипендирању за школску 2019/2020. годину. Додељено је 30 стипендија, а критеријуми за доделу су постигнути успех и социјално-економски статус.

 12992_1.jpg

Обраћајући се медијима уочи уручења уговора у Плавој сали Градске куће, Јасмина Стевановић је подсетила да град Суботица већ четврту годину заредом, од 2016. године, средствима градског буџета стипендира ученике трогодишњих дефицитарних занатских занимања техничке струке.

Суботичка локална самоуправа, истакла је, води рачуна да подстиче упис ученика на дефицитарне образовне профиле и у том циљу на годишњем нивоу додељује 30 стипендија ученицима који упишу трећи степен.

- Не ради се само о новчаним средствима, већ би то био акт препознавања дефицитарних занимања и давања на њиховом значају. Морамо бити ту да помогнемо и усмеримо, јер тиме образујемо децу за потребе привреде у овом региону и поспешујемо запосленост. Дефицитарна су занимања : бравар-заваривач, индустријски механичар, возач моторних возила, оператер за израду намештаја, оператер за основне грађевинске радове... а критеријуми за доделу стипендија су постигнути успех и социјално-економски статус – нагласила је Јасмина Стевановић.

Уговоре су потписали стипендисти који су уписали прву годину на трогодишњем смеру у Средњој техничкој школи „Иван Сарић” и Политехничкој школи.

12992_2.jpg