Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица домаћин Међународне конференције о настави физике и сродних наука

17.10.2019.

Друга Међународна конференција о настави физике и сродних наука свечано је отворена данас, у Великој већници Градске куће. Предвиђено је учешће око 150 наставника и професора који раде у основним и средњим школама у нашој и земљама у окружењу, студената са факултета у Србији на којима се школују будући наставници физике, као и тридесетак научника и универзитетских професора из Србије, Мађарске, Пољске, Италије, Бугарске, Чешке, Северне Македоније, Словеније, Хрватске и Црне Горе. Конференција траје до 19. октобра, а организује је Друштво физичара Србије у сарадњи са ИК Клетт, МПНТ и градом Суботица, која је по други пут домаћин овог еминентног скупа.

12995_1.jpg 

Присутне и све оне који ће својим учешћем допринети успешности Међународне конференције о настави физике и сродних наука у име градоначелника Суботице Богдана Лабана, менаџмента града и у своје лично име поздравила је и пожелела добродошлицу градски менаџер Загорка Панић.

Овај еминентни скуп, истакла је, даје могућност за размену искустава у прекограничној сарадњи, договарања партнерства у пројектима, препознавања проблема и њиховог решавање, за промовисање рада и знања, свега онога што доводи до великих и значајних резултата, јер они нам омогућавају опстанак и побољшавају нам квалитет живота.

– Направити науку разумљивом за млад свет је врло важан задатак. Знања која се стичу на настави физике и сродних наука омогућавају да млади људи успешније комуницирају у савременом технолошком друштву, да препознају и боље разумеју природне појаве у свакодневном животу, да разумеју помрачење Сунца и Месеца, да знају како да се заштите од струјног удара и грома, да процене тачност измерене масе, како би се ослободили предрасуда, стереотипа и манипулација. Никола Тесла је написао: 'Сви смо ми једно. Људи су повезани невидљивим силама. Време не постоји...Електрицитет је за мене све...' – рекла је Загорка Панић.

Уз захвалност домаћину, граду Суботици, на помоћи у организацији друге по реду Међународне конференције о настави физике и сродних наука, председник Друштва физичара Србије проф. др Иван Дојчиновић је подвукао да настава физике, као и свих других предмета који се предавају у основним и средњим школама, мора да буде у домену науке.

– Модерно је доба. Брзо се живи, новине су очигледне тако да и ми, хтели-не хтели морамо да се прилагодимо неким стварима. Конференција је међународна и ми желимо да разменимо искуства са колегама. Токови који се одвијају код нас и у земљама Источне Европе, Балкана генерално, врло су слични. То су неке генералне тенденције којима приступамо ваљано, међутим, моја жеља је да отворено причамо о томе где је улога физике, где је улога природних наука и шта ми добијамо са изменама, поготову ако су те измене истоветне или јако сличне у региону – нагласио је, између осталог, Иван Дојчиновић.

12995_3.jpg

Планирано је да програм Конференције обухвати прeдавања из актуелних области физике; предавања везана за разне аспекте методике наставе физике у основним, средњим школама и факултетима; стручне радове, који ће бити презентовани у постер секцији, као и изложбу књига и наставних средстава.