Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Од средине новембра укида се вакцинација против свињске куге

29.10.2019.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије, Бранислав Недимовић, и градоначелник Суботице Богдан Лабан обишли су данас пољопривредна газдинства Норберта Енгија на Шупљаку, Хелене Дањи Шомођи у Хајдукову и Беле Катона, у Бачким Виноградима. Министар Недимовић је изјавио да ће држава од средине новембра укинути вакцинацију против класичне куге свиња и да ће и узгајивачи свиња од следеће године имати могућност дугорочног закупа државног земљишта.

13014_1.jpg 

Министар Недимовић је, обраћајући се медијима након обиласка фарме свиња Норберта Енгија у Шупљаку, рекао  да постоје две ствари о којима се причало претходних 30 година, а које су реализоване у минулих шест месеци.

– То је прича о укидању вакцинације против класичне свињске куге, коју ће држава да укине од средине новембра. Та новина нашим сточарима отвара могућност за извоз меса на многа тржишта која су за нас била ограничена, пре свега тржиште Европске уније. Друга ствар је закуп државне земље на десет година, како би се на првом месту сачувао квалитет пољопривредног земљишта – истакао је Недимовић.

Он ја нагласио да су потенцијали у свињарству невероватни уколико отворимо тржиште Кине, узимајући у обзир мањак меса на њиховом тржишту и добре цене.

- У првој седмици децембра долазе нам кинеске колеге у контролу наших објеката за производњу млека и прераду говеђег меса.  Ако све буде како треба, очекујем да би почетком наредне године могли да дођу и у контролу кланица, фарми свиња, како бисмо коначно отворили то тржиште,  где је у овом тренутку килограм живе ваге 2,5 евра. Код нас је цена у овом тренутку између 150 и 160 динара – казао је министар Недимовић.

Упитан о подацима НАСА-е по којима је највише пожара током протекле недеље било у Војводини, Недимовић је подвукао да ми располажемо подацима путем Института „Биосенс“ и Европске свемирске агенције (ЕСА) и да се контролише свако земљиште које се налази на територији АП Војводине.

- Ми то радимо због земљишта у државном власништву, али притом видимо и шта се дешава са земљиштем у приватном власништву. Најгоре стање с аспекта паљевина је у Средњем Банату, у општини Житиште, и на територије три општине Сремског округа: Руми, Пећинцима и Сремској Митровици. Имамо своју памет у ИТ сектору коју смо повезали са пољопривредом. Када се искоoрдинирамо, слаћемо податке локалним самоуправама, пољочуварима, у реалном времену да могу да реагују када се појави пожар, утврде ко је починилац и да га казне. Знам да то људи у пољопривреди раде да би смањили трошкове, али штета коју праве на другој страни је много већа – рекао је министар Недимовић.

Поред министра Бранислава Недимовића и градоначелника Богдана Лабана, пољопривредна газдинства обишли су и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, заменик градоначелника Тимеа Хорват, помоћник градоначелника Жужана Магоши, чланови Градског већа Срђан Самарџић и Хајналка Богнар Пастор и председник Савета за пољопривреду града Суботице, Драгутин Соковић.