Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Додељени пакети уџбеника

14.11.2019.

У Основној школи „Сечењи Иштван“ (мала школа), у Шабачкој улици, чланови Градског већа задужени за област образовања и област социјалне заштите и здравства, Наташа Алексић и Илија Ђукановић, предали су пакете уџбеника деци из ромске заједнице која похађају ову школу. Уџбеници су обезбеђени и за децу из ромске заједнице који похађају још три школе: „Матко Вуковић“, „Ђуро Салај“ и „Хуњади Јанош“, Чантавир.

 13072_1.jpg

- За превенцију напуштања школовања у буџету града је и ове, као претходних година, опредељено 350. 000 динара. У акцију се укључио и Едукативни центар Рома са 50.000 динара. Укупно је обезбеђено 52 пакета уџбеника за децу из ромске заједнице која наставу похађају у четири школе – рекла је Наташа Алексић.

Град Суботица ће се трудити да, како је истакла, у буџету за наредну годину такође определи средства за наставак акције превенције напуштања школовања.

- Реакције на ову акцију су заиста позитивне и трудићемо се да се износ у буџету за ове намене, наредне године увећа како би што већи број деце из ромске заједнице добио бесплатне пакете уџбеника – нагласила је Наташа Алексић.

Директор школе Весна Вајс, рекла је овом приликом, да је подела уџбеника још једна од мера које град Суботица чини да би образовање  ученика ромске националности било ефикасније.

- Ова мера јесте позитивна и то је оно што можемо да учинимо, све остало је на ученицима и њиховим родитељима. Значи да ученици редовно долазе у школу, да поштују правила  система у којем се налазе  да се што лакше прилагодe и наравно да науче језик на настави коју похађају – додала је Весна Вајс.