Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министар Шарчевић обишао студентско одмаралиште на Палићу

18.11.2019.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и директор Студентских одмаралишта Србије Ненад Боровчанин обишли су данас Установу студентског одмаралишта на Палићу (Кањишки пут бб). У реконструкцију постојећих и изградњу нових објеката у овом највећем студентском одмаралишту у нашој земљи, капацитета 700 лежаја, укупно ће, како је речено, бити уложено око 5,35 милиона евра. 

 13079_1.jpg

Министар Шарчевић је навео да већ наредне године, с пролећа, студентско одмаралиште на Палићу може да очекује прве студенте. Он је нагласио да су прве две фазе, од предвиђених пет, које су завршене довољне да одмаралиште оживи, а да ће се трећа фаза, која је у току и обухвата опремање три изграђена објекта намештајем и опремом, надаље несметано одвијати.

– Реконструкција постојећих и изградња нових објеката студентских одмаралишта финансира се из кредита које држава отплаћује и подиже за ове намене. У одмаралиште на Палићу биће укупно уложено 5,35 милиона евра. Капацитет овог одмаралишта након завршетка планиране изградње и адаптације биће 700 лежаја. Палић ће бити највеће студентско одмаралиште, највећи студентски центар са бројним садржајима – навео је Шарчевић.

Повећање капацитета студентског стандарда министар Шарчевић је оценио - добром политиком.

– Овакви објекти користе се и у комерцијалне сврхе како би постали самоoдрживи, али не на уштрб потреба студената. Ученички и студентски домови у неком периоду када студенти немају обавеза раде као хостели тако да тим делом издржавају сами себе и подижу стандард запослених – рекао је Шарчевић.

Уз изражавање захвалности Влади Републике Србије која је, како је истакао,  током неколико протеклих година у обнављање  васпитно-образовних установа и студентских центара на територији града Суботице уложила више средстава него што је то учињено деценијама уназад, градоначелник Лабан је рекао да је Установа студентског одмаралишта на Палићу једна нова јединица веома значајна за побољшање стандарда ученика и студената, али и за суботичку локалну самоуправу.

– Ми улажемо велика средства у развој Палића, а ово студентско одмаралиште ће повећати смештајне капацитете који недостају Суботици и Палићу. У овом тренутку располажемо са око 2.500 лежаја што је, сложићете се, недовољно, с обзиром на то да је Суботица други град по величини у Војводини, а пети у Србији. Драго ми је што ћемо изградњом студентског одмаралишта повећати смештајне капацитете, тим пре што се овде одржавају и велика спортска такмичења, а развијен је и конгресни туризам – нагласио је градоначелник Лабан.

Ненад Боровчанин је рекао да ће почетком наредне године бити отворена Радна јединица Студентских одмаралишта Србије на Палићу, да одмаралиште тренутно има могућност смештаја 240 студената и ресторан са више од 500 места и да је рок за завршетак треће фазе крај наредне године.

 – Искористио бих и прилику да се захвалим градоначелнику Суботице Богдану Лабану, министру Шарчевићу и комплетној Влади Републике Србије зато што након неколико година паузе настављамо са радовима чијим завршетком ћемо заокружити целину студентских одмаралишта Србије. Сигуран сам да су наша одмаралишта по стандардима у самом врху кад је Европа у питању. Већ до почетка пролећа биће примљено 50 нових радника са територије града Суботице што, сигуран сам, много значи свим људима који чекају запослење – казао је Боровчанин.

13079_2.jpg