Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Положени венци и цвеће на споменик „Балада вешаних“

18.11.2019.

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 78. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба јер су пружали отпор идеологији нацизма и фашизма.У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац су положили члан Градског већа Илија Ђукановић и председник ГО СУБНОР Суботица, Максим Бакрач, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић.

13080_1.jpg 

Начелник Вучковић је, обраћујући се медијима, истакао да Република Србија и град Суботица негују културу сећања на невине жртве жељне, како је рекао, обичне ствари – да живе нормалним животом.

– У тој својој борби за нормалан живот неко је нашао за сходно да невине људе  прогласи кривим и да им одузме живот. Трудимо се и увек ћемо се трудити да их не заборавимо и да поколењима која долазе пренесемо значај њихове жртве и  борбе, јер је то оно чега ћемо се сећати – нагласио је Драги Вучковић.

Максим Бакрач је подсетио на трагична збивања тог 18. новембра 1941. године када је 15 револуционара, који су тежили за слободом и борили се против угњетавања, покупљено са спискова за ликвидацију и на овом месту обешено.

– На њиховим уснама је сијала слобода, зато су се борили и умрли да Суботица и будући нараштаји живе у овако лепом граду. Ми, не само борци него и грађани Суботице док нас је нећемо заборавити ове родољубе и нашу славну историју. Имамо чиме да се поносимо, јер народ који нема своју прошлост и који је не поштује, нема ни садашњост, ни будућност – рекао је Бакрач.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених ружа за 15 палих жртава. Венце на споменик положиле су и делегације Месног одбора пензионера МЗ „Центар III“, Јеврејске општине Суботица, Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”.

После полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, представници града Суботице и Севернобачког управног округа положили су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.

 13080_2.jpg