Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица део међународне меморијалне акције „Пут сећања“

25.11.2019.

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић данас је, на Спомен-комплексу палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми, аташеу Одељења за културу амбасаде Русије у Србији Денису Круглову свечано уручио грумење земље са гробова совјетских војника Црвене армије. Церемонија је уприличена поводом међународне меморијалне акције „Пут сећања” коју је Министарство одбране Руске Федерације покренуло у част 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

 13103_1.jpg

Земља са гробова совјетских војника, која ће на простору Србије бити узета са укупно 14 гробаља, биће похрањена у специјалне врећице које ће бити послате у Русију, у Подмосковље, како би биле укључене у пројекат „Пут сећања“.

Начелник Вучковић је, тим поводом, изјавио да је култура сећања нешто што нас обавезује да не заборавимо на хероје који су погинули бранећи Суботицу.

– Данас многи покушавају да изједначе злочинце и жртве, а овај пројекат „Пут сећања“ утицаће на многе генерација, поготово младе, и помоћи ће изградњи система вредности у којем се бори против идеологије нацизма и фашизма – нагласио је Вучковић.

Денис Круглов је, између осталог, рекао да Министарство одбране Русије гради велики храм где ће бити достављено око 15.000 врећица са земљом из целог света, као и капсуле са водом са места на којима су потонули совјетски бродови.

Врећице са земљом ће бити смештене у чауре артиљеријских граната и постављене на простору Главне цркве Оружаних снага Руске Федерације - огранку Централног музеја оружаних снага Руске Федерације „Пут сећања” до почетка прославе 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

У оквиру ове међународне акције, из Србије је грумење земље до сада узето са војних гробаља у Зрењанину, Новом Бечеју и Суботици, а биће узето и у Зајечару, Адашевцима, Сремској Митровици, Госпођинцима, Новом Саду, Пожаревцу, Вршцу, Јагодини, Трбушанима и Сомбору. Акција ће бити окончана крајем месеца церемонијом узимања земље из Спомен парка ослободиоцима Београда.

Акција Министарства одбране Русије „Пут сећања“ у нашој земљи одвија се уз подршку амбасаде Русије, као и Владе и Војске Републике Србије.

13103_2.jpg