Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 101. годишњица Присаједињења

25.11.2019.

Свечаном академијом  која  је почела извођењем химне Републике Србије „Боже правде“ и буњевачке свечане песме „Подвикује буњевачка вила“ у Великој већници Градске куће, Национални савет буњевачке националне мањине обележио је један од четири национална празника – Дан Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена одржане у Новом Саду 25. новембра 1918. године и 101. годишњицу присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији.

13104_1.jpg 

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић је у име  Владе Републике Србије, локалне самоуправе у Суботици, градоначелника Богдана Лабана и своје име поздравио присутне и честитао Буњевцима национални празник.

– Одлука Велике народне скупштине, тог  25. новембра 1918. године и један вишевековни напор и прегнуће да словенски народи живе заједно обједињени у једној држави  је изузетан историјски допринос, нешто што чува  све нас у оном идентитету ко смо, шта смо и какви смо. Мислим да смо  сви заједно  добар пример како се може живети заједно и управо складан суживот свих у Суботици даје разлог за оптимистичан поглед у будућност – истакао је Драги Вучковић.

Председница Националног савета буњевачке националне мањине Сузана Кујунџић Остојић је рекла да је почео други век од када се догодио тај значајни датум који све до данас има  своје историјске последице, за Буњевце у сваком случају добре.

– Протекла је 101. година од када су те давне 1918. године  тадашњи ђаци суботичке Гимназије имали прилику да први пут  уче  буњевачки са правописом као свој матерњи језик. Требало је да прође сто година да бисмо поново добили то право да се буњевачки коначно учи у гимназијама. Дакле, то је један круг који само показује нашу упорност, неодустајање од онога  што нам је циљ – нагласила је Сузана Кујунџић Остојић.

Наводећи планове за наредни период, она је најавила увођење буњевачког језика у службену употребу у Суботици и отварање лектората.

– Можда је то сувише планова за наредну годину, али у сваком случају не сувише  планова за наредне три године колико траје овај мандат – казала  Сузана Кујунџић Остојић.

Дан присаједињења од прошле године проглашен је као празник на нивоу АП Војводине.

 13104_2.jpg