Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Дуално образовање за округлим столом

26.11.2019.

Социјално–економски савет града Суботице у сарадњи са Синдикатом образовања Србије и Градским одбором образовања Суботице организовао је данас, на Отвореном универзитету, округли сто са темом „Ка ефикаснијем повезивању стручног образовања и привреде - Дуално образовање“. На скупу се, између осталог, говорило и о унапређењу привреде кроз сарадњу са стручним школама, о дуалном образовању у пракси, синдикату у подршци дуалном образовању, а упућен је и отворени позив стручним школама за учешће у пројектима у оквиру програма Еразмус+ и Европског социјалног фонда.

13106_1.jpg 

Члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње Срђан Самарџић изјавио је, тим поводом, да суботичка локална самоуправа улаже велики напор за стварање таквог привредног амбијента, инвестиционе климе у коме ће се одржати свако радно место и у коме ће се отварати нова радна места.

- Данашњи скуп је управо у тој функцији и овакви разговори су основ дијалога и препознавања свих проблема који су до сада уочени у овим изазовним временима и они  које можемо предвидети да ће се отварати у овом сегменту. Најважније је да кроз дијалог долазимо до одговора и до метода решавања проблема - нагласио је Самарџић.

Он је подвукао да дуално образовање свакако није догађај већ процес.

- Имплементација закона  је процес пун изазова  и свакако само кроз сарадњу институција које су данас углавном биле присутне од послодаваца, школа, синдиката, Привредне коморе и свих заинтересованих страна могуће је препознати оне моменте  где локална самоуправа може да уложи напор да кроз овакав или  сличан вид ангажмана да допринос за развој дуалног образовања. Све то је у функцији задржавања младих људи који по изласку из школа треба  да препознају своје место у друштву и уђу спремни у процес рада и све оно што их чека у периоду одрастања - истакао је Срђан Самарџић.

У раду Округлог стола осим представника града Суботице учествовали су и представници Регионалне привредне коморе, средњих стручних школа, представници школских управа, Покрајинског секретаријата за образовање, Синдиката образовања Србије, Градског одбора образовања Суботице, Завода за запошљавање, представници компанија-предузећа,  Инфостуда, Панонрега и других организација заинтересованих за унапређивање веза образовања и привреде.