Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Град решава највећи проблем у области социјалне заштите

17.12.2019.

– Буџетом за 2020. годину предвиђена су вишеструко већа средства за област социјалне заштите, односно за дневне услуге у заједници. Слушајући потребе и проблеме удружења предочили смо проблем градоначелнику који је препознао значај решавања овог ванинституционално најзначајнијег питања у области социјалне заштите и дао 'зелено светло' да га на најбољи могући начин решимо – изјавила је, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру Градске куће Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности.

 13146_1.jpg

Град ће, подвукла је, кренути у законску процедуру да обезбедимо пружаоца за услуге „Лични пратилац детета и персонална асистенција“, при чему заиста намеравамо да поставимо  високе стандарде за будућег пружаоца услуге, јер желимо да имамо услугу апсолутно  у складу са Законом и Правилником о структуралним стандардима.

Закон о социјалној заштити, подсетила је, који је у припреми, неће дозвољавати досадашњем пружаоцу услуге Центру за социјални рад да врши надаље ову услугу и по усвајању новог закона ће вршити само услуге процене и планирања.

- Подаци Центра за социјални рад нам говоре да данас имамо 64 корисника који своје тешкоће у развоју савладавају уз помоћ личних пратилаца и 16 корисника којима је потребан персонални асистент. Другим речима, овим потезом отворићемо више од 80 радних места. Када то кажем, мислим на уговоре о раду и сва права која из тога произилазе јер да подсетим јер су до сада они били у статусу без здравствене књижице и уплаћених доприноса, формално незапослени, и суштински нико није бринуо о остваривању њихових законски гарантованих права. Наш циљ је да кроз најкасније две године Суботица буде пример добре праксе – истакла је Јасмина Стевановић.

Град Суботица нема ниједног лиценцираног личног пратиоца, а обезбеђени  пратиоци који нису лиценцирани месечно су примали свега 10.000 динара, казала је она и додала да је локална самоуправа раније суфинансирала услугу пратилаца преко Центра за социјални рад са 8.000 динара, да је 2018. године  износ повећан на 10.000 динара и да су остатак суфинансирали родитељи.

- Лични пратилац је мост у комуникацији детета које има сметње у развоју са његовом заједницом. Неки само доводе и одводе децу у и из школа упознајући их са околином, неки бораве са њима у школи, помажу им да се оријентишу... Услуга лични пратилац детета подразумева да лични пратилац треба да буде доступан детету са инвалидитетом, односно са сметњама у развоју, коме је потребна подршка за задовољавање основних потреба у свакодневном животу, под условом да је дете укључено у васпитно-образовну установу вртић или школу. Услуга личног пратиоца ће се пружати до краја школске 2019/2020 године, што подразумева пружање услуге детету и током јула и августа месеца уколико дете има обавезу полагања поправног испита у школи. Пружаће се највише осам  сати дневно, пет дана у недељи, у зависности од процењених потреба корисника – нагласила је Јасмина Стевановић

Услуге персоналне асистенције доступне су пунолетним лицима са инвалидитетом са процењеним првим или другим степеном подршке, која остварују право на увећани додатак за туђу негу и помоћ, имају способности за самостално доношење одлука, односно укључени су у редовни или индивидуални образовни програм. Услуга персоналног асистента ће се пружати 12 месеци, највише осам сати дневно, пет дана у недељи, у зависности од процењених потреба корисника.

Пружалац услуге биће у обавези да обезбеди лиценцираног личног пратиоца/персоналног асистента за свако дете или пунолетно лице, а уколико лица која су до сада пружала услугу личног пратиоца/персоналног асистента, то желе да наставе и у наредној години, биће им омогућено да прођу обуку за обављање услуге, организоване од стране пружаоца услуга и тако стекну лиценцу за пружање услуге.

Центар за социјални рад ће на основу молбе родитеља и мишљења Интерресорне комисије да је детету неопходна услуга личног пратиоца, доносити Решење о признавању права на услугу  и издавати упут за коришћење услуге која ће се доставља пружаоцу услуге.

Уколико се ради о одраслој особи, молбу се директно подноси Центру за социјални рад, који ће доносити Решење о признавању права на услугу  и издавати упут за коришћење услуге која ће се доставља пружаоцу услуге. Оно што следи су разговори са родитељима, личним пратиоцима и Центром за социјални рад, и наравно израда Правилника о партиципацији цена услуга личног пратиоца и персоналног асистента.