Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Новогодишњи пријем за представнике државних органа

24.12.2019.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и председник Скупштине града Тивадар Бунфорд приредили су данас, у Великој већници Градске куће, традиционални новогодишњи пријем за представнике државних органа, привредних друштава, јавних и јавно комуналних предузећа, верских заједница, установа и других организација. И 2019. година, истакао је, тим поводом, градоначелник Лабан, протекла је у знаку привлачења домаћих и страних инвестиција,  отварања нових радних места и оживљавања и инфраструктурног опремања Палића, али и велике посвећености реализацији својевремено започетих капиталних пројеката попут изградње обилазнице око Суботице, такозваног „Ипсилон” крака, и адаптације, реконструкције и доградње зграде Народног позоришта.

 13162_1.jpg

Уз подсећање да је захваљујући, пре свега, подршци и решености председника Републике Србије Александра Вучића, Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се до краја 2019. године изгради обилазница око Суботице, такозвани „Ипсилон” крак, градоначелник Лабан је рекао да ће до краја недеље овај пројекат започет пре скоро три деценије коначно бити и реализован.

Обилазница око Суботице, истакао је, изузетно је значајна за наш град јер ће, између осталог, изместити тешки теретни саобраћај из центра Суботице и  повезати северни део ауто-пута на Коридору 10 са Граничним прелазом Келебија и Привредном зоном „Мали Бајмок”.

– У реализацију ове инвестиције до сада је укупно уложено две милијарде и 855 милиона динара. Скоро три деценије грађанима се обећавало да ће обилазница бити изграђена, али то обећање ће тек сада бити  испуњено – подвукао је градоначелник Лабан.

Говорећи о адаптацији, реконструкцији и доградњи зграде Народног позоришта рекао је да је готово извесно да ће крајем 2020. године овај прелепи објекат бити стављен у функцију.

– Заједничким радом и сарадњом свих нивоа власти, средства за наставак финансирања реконструкције и доградње зграде Народног позоришта у Суботици су обезбеђена и овај вишедеценијски пројекат биће коначно завршен након завршетка VIII/2 фазе, крајем 2020. године– рекао je Богдан  Лабан.

Градоначелник је у свом обраћању навео да посебно место у програму који спроводи актуелно градско руководство заузима Палић као туристичка дестинација са веома великим потенцијалом и подсетио на реализацију пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“, изградњу спа центра са аква парком код Мушког штранда и реконструкцију постојећих и изградњу нових објеката у Установи студентског одмаралишта на Палићу.

Приоритет у нашем раду, додао је, била је и адаптација и реконструкција школских објеката, инвестирало се у изградњу саобраћајне и спортске инфраструктуре, а улагали смо и у културу, здравство, социјалну заштиту и пољопривреду, као и у развој водоводне и канализационе мреже.

– На територији града Суботице у периоду од јула 2016. до средине децембра 2019. године укупно је изграђено око 17 километара водоводне мреже и око 18 километара канализационе мреже. У те пројекте укупно је, из разних извора, инвестирано око 375 милиона динара – казао је градоначелник Лабан.

13162_2.jpg

Суботица ће, на наше велико задовољство, и током 2020. године бити једно велико градилиште, рекао је он и истакао да ће акценат актуелног градског руководства бити: Завршетак изградње, адаптације и реконструкције зграде Народног позоришта; Наставак изградње спа цента са аква парком на Палићу; Реализација пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“; Изградња погона за производњу издувних система за аутомобилску индустрију немачке компаније „Боjсен“ и реконструкција Зелене фонтане, Градског стадиона и Опште болнице.

Град Суботица у континуитету пружа подршку Болници, а финансијски је помогао и израду пројекта реконструкције комплетне Опште болнице која би требало да почне ускоро. Реконструкција ће се одвијати у две фазе. Реч је о средствима у висини од око 40 милиона евра. Овај пројекат, веома важан за све становнике Севернобачког управног округа, али и за грађане Западнобачког и Севернобанатског округа који се на њега  наслањају, требало би да се реализује у наредне две до три године – најавио је градоначелник Лабан.

Међу приоритетима суботичке локалне самоуправе, нагласио је, и убудуће ће бити посвећивање пажње пројектима који ће подржати стварање услова да млади, образовани људи који су тренутно без посла у блиској будућности нађу запослење, остану у Суботици и допринесу њеном напретку и развоју, казао је он и подсетио да је последњих година у Суботици значајно унапређено функционисање образовних установа унапређујући  услове рада у школама.

– Трудимо се да услови у којима школе раде и услови у којима наши најмлађи суграђани али и студенти живе буду на високом нивоу, јер је у заједничком интересу свих нас да нам деца и студенти буду задовољни – истакао је градоначелник Лабан.

Слушајући проблеме и потребе особа са инвалидитетом и великог броја удружења из области социјалне заштите,  ове године значајно унапређујемо и ову област, казао је и подсетио да су буџетом за 2020. годину предвиђена вишеструко већа средства за решавање ванинституционално најзначајнијег питања у области социјалне заштите.

– Град ће кренути у законску процедуру да обезбедимо пружаоца за услуге личних пратилаца детета и персоналних асистената и за ту услугу издвојено је 43,6 милиона динара. Лични пратилац је мост у комуникацији детета које има сметње у развоју са његовом заједницом. Овим потезом омогућићемо пружаоцу услуге отварање преко 80 радних места и потпуно регулисану услугу. Наш циљ је да кроз најкасније две године Суботица по овом питању буде пример добре праксе – нагласио је градоначелник Богдан Лабан, пожелевши присутнима у Великој већници и њиховим породицама предстојеће божићне и новогодишње празнике и пуно успеха, среће и радости у новој 2020. години.

 13162_4.jpg

Тивадар Бунфорд је рекао да је уз осећај за нијансе требало нормирати многа стања, односе, живот у заједници који се стално развија и превазилази наше правне и политичке одлуке и да је Скупштина града Суботице својим одлукама дефинисала бројне аспекте свакодневног живљења, као и правце развоја наше заједнице радећи у парламентарном духу и, углавном, у коректном политичком маниру.

– Са институцијама које су у оквиру правно-политичког поретка у неким доменима надређене, уживали смо у доброј координацији и кооперацији остварујући своја законска овлашћења без спутавања и уз материјалну подршку кроз субвенције, донације и дотације виших нивоа власти. Јуче смо усвојили буџет за 2020. годину, њиме припремили платформу за спокојан и стабилан рад у следећој години, баш као што смо до сада дефинисали три буџетске године у доброј сарадњи и сваки пут све успешније, издашније и богатије, водећи рачуна о свакој ћелији наше заједнице чија егзистенција зависи од наших одлука – нагласио је Тивадар Бунфорд.

Гледајући из суботичког угла, казао је, једноставно се види да је наш Град, наша заједница једна од најпожељнијих дестинација за пословни – инвестициони пласман капитала, затим једна од најпожељнијих туристичких дестинација за домаће и стране путнике и коначно наша Суботица је дестинација коју све чешће људи из других регија виде као место запослења.

– То су  димензије које осликавају и дефинишу нашу заједницу као пожељну средину за живот и за рад, и задовољство ми је да констатујем као челник градске Скупштине да стално имамо на уму све те чињенице и да се трудимо да све наше активности претварамо у градске прописе  који су основа по којој живи заједница – рекао је Тивадар Бунфорд, пожелевши, такође, присутнима срећне божићне и новогодишње празнике и пуно среће и радости у новој 2020. години.

13162_5.jpg