Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Свечано отворен „Ипсилон“ крак - обилазница око Суботице

27.12.2019.

Председник Србије Александар Вучић свечано је отворио комплетан „Ипсилон“ крак, обилазницу око Суботице дугу 24 километра, чија је градња започета пре скоро три деценије. „Ипсилон“ крак Коридира 10 повезао је Гранични прелаз Келебија са ауто-путем Хоргош–Нови Сад и значајно ће растеретити саобраћај кроз Суботицу. Свечаности су присуствовали председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Суботице Богдан Лабан, државни секретар у Министарству грађевинарства Имре Керн, представници извођача радова и велики број грађана Суботице.

13170_1.jpg 

Претходне структуре власти су за две и по деценије изградиле 11 километара ове саобраћајнице, али по оцени председника Вучића боље би било да ни то није урађено, јер је све морало поново да се гради.

– Свеједно, срећан сам што смо завршили велику ствар за Суботичане, пре свега људе који живе  у овом граду, јер неће морати у том броју да трпе камионе кроз град. Биће то олакшање и за суботички буџет из кога неће морати да се поправља асфалт  сваке две године, као што је до сада био случај – истакао је председник Вучић.

Он је нагласио да смо се овом саобраћајницом још више повезали са северним суседом-Мађарском..

– Овим смо се још више повезали са нашим великим, искреним пријатељима и верујем да ћемо после изградње пруга Сегедин-Суботица и Београд-Нови Сад-Суботица-Будимпешта  бити још боље повезани. И не само саобраћајно, инфраструктурно, већ и да ће наши народи бити још ближи, да ћемо, као народи, да штитимо заједничке вредности централне Европе и да баштинимо заједничку будућност. Посебно сам срећан што је наша домаћа компанија ‘Војпут’ добила овај задатак, што га је добро обавила, што су наши радници показали да умеју тај посо да ураде на изузетно добар начин – рекао је Вучић.

Један од значајних инвестиционих подухвата који је најавио  председник Вучић је изградња брзе саобраћајнице Сомбор-Кула-Србобран-Бечеј-Нови Бечеј, односно Ново Милошево-Кикинда.

– Важно је да повежемо западни и источни део северног дела Војводине и Србије. У међувремену, мораћемо да завршимо и 12 километара пута Бездан-Бачки Брег – додао је Вучић.

Председник Вучић је казао да је „Ипсилон“ крак коштао 24 милиона евра, што није мали новац, али је велика ствар за Србију.

Указао је да је сам учествовао у отварању пет фабрика у Суботици, те да ће и фабрика коју гради немачка компанија „Бојсен“ водити ка томе да неће бити незапослености, али да ће, сигурно, бити борбе за радну снагу, односно за раднике, што би требало да допринесе повећању плата.

Присутне је позвао да сутра послушају план за наредних пет година „Србија 2025“.

– Ми ћемо гледати да радимо још више и не стидимо се својих резултата. Неки могу да нас нападају свакога дана, али ми можемо сваког дана да покажемо шта смо урадили за земљу и грађане и то не може да се побије шта год да се изговара  – подвукао је председник Вучић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је рекао да са новом саобраћајницом Суботица постаје привлачнији град за инвеститоре, а тиме је на добитку и цела Србија.

– У Србији се последњих година граде регионални путеви и чине огромни напори да се модернизује саобраћајна инфраструктура. Стално бијемо битку за инвеститоре, то нису само радна места већ стварање будућности –  истакао је, између осталог, Иштван Пастор.

13170_2.jpg