Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почела „Светосавска недеља“

21.01.2020.

У Задужбини Душана Радића вечерас је отворена двадесет и осма по реду културно-просветна и духовна манифестација „Светосавска недеља” посвећена Светом Сави, утемељивачу српске државе, српске писмености, првом српском архиепископу, просветитељу, државнику, миротворцу, законописцу. Ову традиционалну манифестацију свечано је отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан.

13201_1.jpg 

Проповедање Светог Саве је управо оно што нам је данас најпотребније, а то су људске, хришћанске и моралне вредности, рекао је, том приликом, градоначелник Лабан, истичући да се у данима када  обележавамо сећања на живот и рад Саве, светитеља и учитеља свог народа, враћамо његовим многоструким заслугама и да зато наш завет, ослањајући се на слова Светог Саве, мора бити тежња ка миру и очувању вековних драгоцених достигнућа.

– Свети Сава је оплеменио душу Србије врлинама изворног хришћанства. Научио је свој народ шта је то љубав, мирење, праштање, знање, истинољубље, част, достојанство, али и државничка мудрост и умеће управљања народом. Треба ли напомињати колико је данас значајно да целим својим бићем чувамо свету нам веру православну, која васкрсава на најдубљи могући начин управо овде на нашим просторима, у нама и око нас – казао је градоначелник Лабан.

Можда га, додао је, изазвани догађајима данашњег времена  можемо сматрати за нашег савременика, јер живимо у време када нам његове вредности представљају неку врсту духовног светионика у свим областима живота. 

– Србија је данас, па и ми у Суботици, на светосавском путу, јер  спознајемо да вештина и знање нису сами по себи циљеви, већ да морају постојати ради бољег живота заједнице и појединца, а у складу са духовним вредностима. Успео је да помири наизглед непомирљиве ствари и да у хармонију стави родољубље и љубав према човечанству, Исток и Запад, цркву и државу, црквени ауторитет и слободно стваралаштво и још много тога. Тим путем корачамо и ми данас  – нагласио је Богдан Лабан.

Свети Сава је, навео је, указао да се на светосавском путу посрће и пада, али да се Срби увек дижу у славу Божију и остају усправни пред Богом и Светим Савом.

13201_2.jpg 

– Чињеница да постојимо као народ и да смо се очували упркос великим  историјским искушењима доказ је да нас је на том путу водила сигурна рука. Без обзира на све потешкоће које имамо, са пуно вере, наде и оптимизма гледамо у будућност – истакао је градоначелник Лабан.

У том судбоносном времену, које је претило пре расулу него сабирању и напретку, на српској историјској сцени појавио се Свети Сава, уводећи Српску православну цркву и народ у златну епоху Немањића, подсетио је и додао да је то период када је Србија доживела политички, државни и културни врхунац.

– Важно је, зато, да живимо по предању Светог Саве, да учећи и радећи ми сви заједно чинимо нешто добро за све нас. Нека то буде наш однос према Светом Сави, нека нас води химна коју му певамо и ја сам сигуран да ми као народ никада нећемо залутати вођени његовим мислима и порукама – подвукао је градоначелник Лабан.

Присутнима на отварању „Светосавске недеље“ обратио се и Епископ мохачки Исихије Рогић. Уз подсећање да је уз благослов Епископа бачког Иринеја у Суботици основан СКЦ „Свети Сава“, он је истакао да ниједно друго име не може да буде прикладније за назив неког културног центра и да Српски културни центар „Свети Сава“ већ скоро тридесет година на овим просторима афирмише српску духовност и културу.

Вечерас је отворена и изложба слика „Иза зида времена“, Василија Доловачког, коју је  у име аутора представио ликовни критичар Драган Јовановић Данилов.

Седмодневни програм почео је химном Светом Сави, у извођењу Мешовитог хора СКЦ „Свети Сава“. Организатор „Светосавске недеље“ је Српски културни центар „Свети Сава“.

13201_3.jpg

Програм ће се наставити у среду,  представљањем књиге „Мојих 80 Портрети“ Матије Бећковића, док ће у четвртак бити представљена књига Мира Вуксановића „Даноноћник“.

У петак, 24. јануара одржаће се духовна трибина на којој ће бити представљена књига владике бачког Иринеја „Тајна разликовања Божанске суштине и енергије у Светој Тројици по светоме Марку Ефеском Евгенику“. У суботу је на програму уметничко вече Музички диптих - дела српских и руских аутора, а у недељу Светосавска академија на којој ће учествовати ученици Гимназије „Светозар Марковић“ и Мешовити хор СКЦ „Свети Сава“.

Сви програми припремљени у оквиру ове традиционалне манифестације одржаће се у просторијама СКЦ „Свети Сава“, од 19.00 часова.

„Светосавска недеља“ се завршава у понедељак, 27. јануара, Светосавским балом у ресторану „Спартак“ на коме ће наступити Слободанка Стојиљковић и састав „Gipsy Rhapsody Band“.