Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У суботичким основним и средњим школама обележен Савиндан

27.01.2020.

Основне и средње школе у нашем граду данас су свечано прославиле школску славу Светог Саву. Савиндан се у образовно-васпитним установама обележио радно и свечано, без наставе, уз приредбе, академије и ломљење славског колача.

13211_1.jpg 

Градоначелник Суботице Богдан Лабан присуствовао је обележавању школске славе Светог Саве у Хемијско-технолошкој школи и у Основној школи „Јован Микић“. У оквиру свечане прославе Савиндана у ОШ „Јован Микић“ присутнима се обратио кум овогодишње школске славе Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.

- Изазови времена у коме је живео Свети Сава делећи и проповедајући ванвременске вредности изазови су и данашњег времена. Следећи његов пример и проповедање,  тим у коме радим, а и ја лично, трудимо се да нашу Србију и нашу Суботицу учинимо што је могуће лепшим за живот и будућност наше деце и њихових родитеља – рекао је Срђан Самарџић.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић присуствовала је  пригодним свечаностима уприличеним поводом обележавања школске славе Светог Саве у Основној школи „Иван Горан Ковачић“ и Средњој медицинској школи која је ове године први пут прогласила кума школске славе.

Јасмина Стевановић, којој је ове године припала част кумства у обе ове школе, истакла је обраћајући се на Светосавској академији у Средњој медицинској школи да је учење о Светосављу учење за будућност, да нема бољег места за то од овог у школи, да упознајемо будуће генерације да у времену које представља опасност за очување идентитета ми имамо пред собом јасан задатак: да живот, дело и значај  Светог Саве не смемо да заборавимо, јер бисмо тиме избрисали и себе.

 13211_2.jpg

– Историчари кажу да је по Савиној концепцији Србија требало да буде јединствена православна држава у којој ће вера, у оскудици још неразвијене националне идеје, бити кохезивни елемент свих племена и покрајина. Сведоци смо догађаја у нашем окружењу колико његове идеје заправо досежу у садашњост и будућност, и колико је потребно да нам вера буде и данас присутна као кохезивни елемент у тренутку кад ту негде око нас његово завештање треба да представља светионик.  Он је човек који је основао манастир Хиландар и који је својом чврстом вером у Бога, веровао  у људе, повезивао их и осветљавао им животне путеве. Важно је, зато, да живимо по предању Светог Саве, да учећи и радећи ми сви заједно чинимо нешто добро за све нас – нагласила је Јасмина Стевановић.

Начeлник Севернобачког управног округа Драги Вучковић присуствовао је обележавању школске славе Светог Саве у Техничкој школи „Иван Сарић“, члан Градског већа задужен за област спорта и омладине Немања Симовић обелeжавању Савиндана у ОШ „Кизур Иштван“, а члан Градског већа задужена за област образовања, Наташа Алексић, свечаностима у ОШ „Јован Јовановић Змај“ и Школском центру са домом ученика „Доситеј Обрадовић“.

Градски менаџер Загорка Панић присуствовала је обележавању Савиндана у ОШ „Јован Јовановић Змај“, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, у ОШ „Свети Сава“, док је члан Градског већа задужена за област културе, Мирослава Бабић, присуствовала обележавању школске славе Светог Саве у Гимназији „Светозар Марковић“.

Школска слава Свети Сава свечано је обележена и у ОШ „Ђуро Салај“. Свечаности су присуствовали Наташа Алексић и Илија Ђукановић.

 13211_3.jpg

Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком власти. После полувековне забране, деведесетих година прошлог века поново се враћа као школска слава.