Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почела манифестација „Дечји светосавски дани“

27.01.2020.

Школска слава Савиндан, која се 27. јануара прославља у част Светог Саве - утемељивача образовања и првог српског архиепископа, обележена је и у Основној школи „Матко Вуковић“. Свечаности је присуствовао и градоначелник Суботице Богдан Лабан, овогодишњи кум славе у тој школи који је, обраћајући се присутнима, прогласио отвореном сада већ традиционалну, пету по реду манифестацију „Дечји светосавски дани“.

 13212_1.jpg

На данашњи дан  славимо у свим школама  свеца чији живот заправо означава почетак наше просвете у Средњем веку, славимо Светог Саву који је својим делима изборио место неприкосновеног међу нама, истакао је градоначелник Лабан. Уз подсећање да је Свети Сава и примером, и поуком, утицао на народ и да је то чинио спајајући духовност, културу, образовање и много тога другог, истакао је да су његова личност и његов рад вековима били извор српске културе.

- У данима када  обележавамо сећања на живот и рад Саве, светитеља и учитеља свог народа који је оличење српског културног идентитета и система моралних вредности, враћамо се његовим многоструким заслугама и зато наш завет, ослањајући се на слова Светог Саве, мора бити тежња ка миру и очувању вековних драгоцених достигнућа. Ово је прилика да се још једном подсетимо шта је Свети Сава све чинио за живота, и да је по делима био наш савременик, превазилазећи историјско доба у којем је живео. Вредности које је уткао у нашу државност и духовност су непролазне. Научио је свој народ шта је љубав, мирење, праштање, знање, истинољубље, част и достојанство – нагласио је Богдан Лабан.

Учење о Светосављу, подвукао је, учење је за будућност, а нема бољег места од овог да упознамо будуће генерације о лику и делу Светог Саве, јер тиме чувамо будућност нашег народа, наших покољења, чувамо наша уверења, традицију и обичаје, чувамо језик и културу.

Присутне је поздравила и пожелела им добродошлицу директор ОШ „Матко Вуковић“, Мирјана Стевановић.

Светосавска академија почела је Светосавском химном у извођењу хора ОШ „Матко Вуковић“ и ломљењем славског колача и освештањем славског жита које је обавио отац Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички.

„Дечји светосавски дани“ почели су приредбом ученика ОШ „Матко Вуковић“. Манифестација ће трајати до 3. фебруара.

13212_2.jpg