Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена изложба „Дијанина деца“

01.02.2020.

Изложба „Дијанина деца“, посвећена хуманитарки аустријског порекла Дијани Будисављевић и највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог светског рата, свечано је отворена вечерас у Великој већници Градске куће. Изложбу „Дијанина деца“, постављену у вестибилу Градске куће, отворио је Милан Почуча, живи сведок страдања у усташким логорима смрти.

 13220_1.jpg

Након отварања изложбе, чија је ауторка Слађана Зарић, посвећене Дијани Будисављевић захваљујући којој је од сигурне смрти спасено  више од 7.500 српских дечака и девојчица из концентрационог логора Јасеновац у НДХ, приказан је документарни филм „Дијанина деца“.

Уз изражавање захвалности Министарству одбране и граду Суботици на несебичној помоћи у реализацији изложбе „Дијанина деца“ и подршци да велика дела Дијане Будисављевић не буду заборављена, домаћин изложбе Завичајно удружење Далмација доделило је пригодне поклоне представнику Министарства одбране, односно министру одбране Александру Вулину, представницима града Суботице – члану Градског већа Мирослави Бабић и секретару Секретаријата за општу управу и заједничке послове Петру Пантелинцу, као и Милану Почучи.

Изложбу „Дијанина деца“ заинтерсовани грађани могу да погледају у вестибилу Градске куће до 10. фебруара 2020. године.

13220_2.jpg