Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен „Дан Великог прела“

02.02.2020.

Један од четири национална празника буњевачке заједнице – „Дан Великог прела“, обележен је на Марин дан, 2. фебруара, у суботичком ресторану „Спартак“. У оквиру прославе, по традицији, изабрана је најлепша прељска песма, као и најлепша преља.

13221_1.jpg 

Председница Националног савета буњевачке националне мањине, Сузана Кујунџић Остојић, истакла је, тим поводом, да Буњевци од 2. фебруара 1879. године, када су обучени у свечану буњевачку ношњу први пут изашли у јавност, па до овог тренутка, када смо, како је рекла, озбиљно загазили у 21. век „нису пронашли ништа ни боље, ни другачије, ни паметније да би се окупљали, да би се осећали лепо, да би свима показали да је буњевачка национална заједница још увек жива и витална, да постоји и да ће се борити за своја права“.

У име суботичке локалне самоуправе и своје лично име Буњевцима је један од четири национална празника – „Дан Великог прела“, честитао градоначелник Суботице Богдан Лабан.

13221_2.jpg

– Сведоци смо да су Буњевци спојили  историју и традицију и у савременом добу и наша је жеља да и убудуће на овакав начин исказују своје постојање и понос на своје порекло. Суботичка локална самоуправа ће бити сигуран саговорник у свему што може да помогне да Буњевци, као и друге националне заједнице у нашем граду, очувају свој идентитет, обичаје, језик и културу – нагласио је градоначелник Лабан.

Најлепшу прељску песму, по оцени жирија у ком су су били Јосо Пољаковић, Наташа Стантић и Мирјана Саванов, написала је Габријела Диклић, а носила је назив „Мајкина жеља“.

За најлепшу прељу, међу десет кандидаткиња, изабрана је Невена Видаковић, прва пратиља била је Минеа Мијатов, док је друга пратиља била Николина Ђурашковић. Жири за избор најлепше преље чинили су Кристина Францишковић, Наташа Стантић и Мирко Бабичковић, уз све госте на Прелу који су, такође, гласали.

13221_3.jpg

„Велико буњевачко прело“ организовала је Установа културе „Центар за културу Буњеваца“, уз подршку НСБНМ.