Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Завршени „5. Дечји светосавски дани”

03.02.2020.

Уз богат културно-уметнички програм ученика основних школа, вечерас је на сцени „Јадран” одржана свечаност уприличена поводом затварања петих по реду „Дечјих светосавских дана”. Честитке на успешној организације ове веома важне манифестације у име града Суботице и градоначелника Богдана Лабана упутила је Јасмина Стевановић.

13224_1.jpg 

Негујући Светосавске дечје дане, нагласила је, на најбољи могући начин спајамо духовност, културу, образовање, историју и оплемењујемо не само  српско већ свако људско биће и све наше светиње, где год да се оне налазе.

- Свети Сава је био човек са јасном визијом како треба да изгледа српска црква и српска држава и то не само за време његовог земаљског живота већ и деценијма и вековима после њега и његових наследника. Без Савиндана не би било ни Видовдана нити свих српских Васкрса прошлих и будућих – рекла је Јасмина Стевановић.

Она је подсетила на завештање Великог жупана српског Стефана Немање свом сину Светом Сави у коме поручује: „Морате знати, чедо моје мило, да је у тој груди што може да стане на  длан сва земља. Зато узмите своју земљу на дланове и не испуштајте је никада и низашта из својих руку, јер сте са том грудом земље у руци народ, а без те груде празних шака само скитнице међу народима“.

13224_2.jpg 

- Када размишљамо о Светом Сави постаје нам јасно да он није само човек српске прошлости већ човек српске садашњости, а понајвише човек српске и свехришћанске будућности – подвукла је Јасмина Стевановић.

Директор Основне школе „Матко Вуковић“ Мирјана Стевановић навела је, између осталог, да је мото овогодишњих „Дечјих светосавских дана” – „Ићи ћемо путем славе старим путем Светог Саве“.

- На том путу ми смо се заиста током свих ових година сабирали, окупљали, ношени, пре свега, једном лепом идејом љубави, милосрђа, доброте и заједништва које смо и данас видели – рекла је Мирјана Стевановић.

Манифестација „5. Дечји светосавски дани” завршена је заједничком изведбом песме „Сви смо ми исти под капом небеском“.

13224_3.jpg