Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Аташе за културу амбасаде Аустрије посетио Суботицу

05.02.2020.

Члан Градског већа за област културе Мирослава Бабић и секретар Секретаријата друштвених делатности Јасмина Стевановић састале су се данас са директором Аустријског културног форума у Београду и аташеом за културу амбасаде Аустрије, Адријаном Фајксом, са којим су разговарале о јачању сарадње у области културе између града Суботице и Аустријског културног форума.

13228_1.jpg

Уз представљање привредних, инфраструктурних, културно-историјских и туристичких потенцијала Суботице и Палића, пројеката који се реализују и даљих планова развоја нашег града, Адријан Фајкс је упознат и са чињеницом да суботичка локална самоуправа подржава велики број манифестација од посебног значаја за град попут Фестивала европског филма Палић, Међународног фестивала позоришта за децу, Дужијанце, Интеретна, Завичајних дана, Недеље православља, Фестивала јеврејске културе, Фестивала буњевачког народног стваралаштва и низа других манифестација које промовишу истинске културне вредности.

Мултикултуралност, наглашено је, мултиконфесионалност доприносе очувању обичаја и традиције свих етничких заједница које живе на овом простору. Богато културно наслеђе, град архитектуре сецесије, многобројна културна дешавања промовишу град Суботицу на мапи туристичких рута, као јединствен производ развоја културног туризма.

Адријан Фајкс истакао je да Аустријски културни форум подржава сарадњу у области филмске и позоришне уметности, музике, сликарства, науке, синтезу традиционалног и савременог израза у уметности, дигитализацију културне баштине.

Аустријски културни форум у Србији ставља у фокус успостављање обостраног партнерског односа са институцијама и појединцима на пољу културне и научне сарадње, као и активностима посвећеним деци и младима. Жеља је да се интензивира сарадња са установама културе у Суботици.

Након састанка у Градској кући Адријан Фајкс је, у оквиру прве посете Суботици, обишао Градски музеј, Синагогу и Савремену галерију.

13228_2.jpg