Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почели радови на изградњи нове партерне фонтане

07.02.2020.

- Зелена фонтана, која се налази у строгом центру града, затворена је још 2011. године због великог отицања и цурења воде на предлог тадашње Дирекције за изградњу града. Крајем прошле године, на иницијативу градоначелника Богдана Лабана завршена је пројектно-техничка документација везана за пројекат 'Реконструкција и изградња Зелене фонтане' која се односи на саму фонтану, као и на околни простор трга након рушења постојеће фонтане – изјавио је директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Предраг Радивојевић приликом данашњег обиласка почетка радова на реконструкцији Трга слободе и изградњи нове партерне фонтане.

13230_1.jpg 

Зелена фонтана, која је била израђена од „Жолнаи“ керамике није била дуговечна, рекао је Радивојевић, и додао да је један од улазних параметара за пројектовање био и допис од стручњака из Жолнаи фабрике у Печују у коме је јасно наведено да не постоји адекватно зазимљавање овако велике  фонтане, као ни начин да се спречи да влага у керамици, макар и у микрочестицама, временом не проузрокује пуцања и оштећења.

13230_2.jpg

- Партерна фонтана је предвиђена у средишњем делу трга, кружног је облика, обухвата 61 партерну млазницу ‘waterboyplus’ које су распоређене као једна централна и пет концентричних кругова. На кружници полупречника 8,5 метара пројектовано је 16 партерних усмерених ‘rainbow jet’ млазница са глатким млазом. Испод целог простора биће урађена једна велика бетонска галерија где ће бити смештена хидромашинска опрема. Изабран је извођач радова на челу са компанијом ’Алекс инжењеринг и констракшн’ из Београда. Посао је уговорен за 123,5 милиона динара, без ПДВ-а, и роком за завршетак радова од шест месеци – нагласио је Предраг Радивојевић.

Радови на реконструкцији Трга слободе и изградњи нове партерне фонтане почели су 5. фебруара.

13230_3.jpg
Будући изглед Трга слободе и нове партерне фонтане