Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Закључен Споразум о сарадњи града Суботице и Заједничког већа општина из Вуковара

15.02.2020.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и председник Заједничког већа општина из Вуковара Срђан Јеремић потписали су данас, у Зеленој сали Градске куће, Споразум о сарадњи Суботице и ЗВО-а. Споразум је, како је тим поводом нагласио градоначелник Лабан, израз подршке нашег града активностима Заједничког већа општина у областима образовања, културе, вере, медија, информисања, спорта, људских права и привреде у Подунављу.

 13241_1.jpg

Обраћајући се присутнима у Великој већници Градске куће, градоначелник Лабан је рекао да се циљ Споразума огледа и у дугорочној пријатељској сарадњи Заједничког већа општина и Суботице кроз реализацију заједничких активности којима би се на недвосмислен начин потврдила чврста решеност Срба на подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније да трајно остану на својим вековним огњиштима.

Сарадња ће се, навео је, реализовати уз пуно поштовање позитивних прописа Републике Хрватске, међународних прописа и основних демократских принципа грађанске једнакости и равноправности, уз свесрдну помоћ Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине.

–  За српске националне интересе и унапређење  положаја свих Срба који живе ван граница наше земље – како би у пуном капацитету могли да остварују своја људска и национална права и јачају институције – као и за очување мира и стабилности у региону, снажно се бори председник Србије Александар Вучић који, познато је, никада неће одустати од пружања подршке и помоћи својим сународницма, где год живели – нагласио је градоначелник Лабан, честитајући свим грађанима Дан државности Србије.

Срђан Јеремић је рекао да је потписивање Споразума о сарадњи између Заједничког већа општина из Вуковара и града Суботице договорено приликом боравка представника српске заједнице из Републике Хрватске у Суботици 15. јуна 2019. године, и да су споразуми о сарадњи већ потписани са Новим Садом и Старом Пазовом.

Заједничко већа општина конституисано је 23. маја 1997. године с циљем да брани и заступа интересе српске заједнице на истоку Хрватске, подсетио је Јеремић и додао да тај датум представља почетак борбе српске заједнице за достојанствен и равноправан положај српске националне заједнице у односу на већински хрватски народ.

Уз истицање значајне подршке државе Србије, као и Покрајинске владе, посебно у области образовања на матерњем језику, он је рекао да се 22 године касније, нажалост, велики део права и надлежности које ЗВО има не спроводи у пракси како је то прописано и загарантовано, поготово у домену културне и просветне аутономије и оснивање медија на српском језику и ћириличном писму.

–  Желимо интензивнију сарадњу српске заједнице и хрватског народа да бисмо заједничким трудом и радом допринели просперитету простора на којем живимо и бољу сарадњу Хрватске и Србије – казао је Јеремић.

Секретар Завичајног удружења „Славонија и Барања“, Игор Прерадовић, рекао је да је циљ Удружења неговање културне баштине, обичаја и традиције за нараштаје који долазе, али и за неколико хиљада досељених са простора Подунавља.

– Посебно хвала грађанима Суботице који су показали колико срце имају када су пре двадесет и више година искрено пружили руку новим становницима пореклом из Славоније и Барање. И не само из тих крајева негo и са свих ратом захваћених подручја бивше државе – подвукао је Прерадовић.

Поред свечаности у Великој већници Градске куће, уприличене поводом потписивања Споразума, пријема делегације из Републике Хрватске и  учесника манифестације организоване поводом обележавања двадесетe годишњице рада и крсне славе Завичајног удружења „Славонија и Барања“ из Суботице, данас је, тим поводом, у Дечјем позоришту одржана свечана академија. У оквиру програма свечане академије наступили су и Српско културно-уметничко друштво „Јован Лазић“ из Белог Манастира и КУД „Острово“из Острова.

13241_2.jpg