Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Скупштини АП Војводине у рад пуштен е-парламент

27.02.2020.

Конференцијом „Е-парламент: дигитализација у служби јачања демократије“ данас је обележено пуштање у рад е-парламент система у Скупштину АП Војводине, који је реализован у сарадњи са Програмом уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ).

 13264_1.jpg

Говорећи о досадашњим успесима у процесу дигитализације јавних установа у Србији, као и о наредним корацима, председница Владе Србије Ана Брнабић је рекла да је Србија на добром путу у овој области, али да је непходно наставити даље са радом како би се искористиле све предности које доноси четврта индустријска револуција.

– Скупштина АП Војводине додатно је допринела дигиталном напретку ојачавајући темеље демократије и грађанске еманципације, унапређујући ефикасност и транспарентност рада, унапређујући надзорну улогу и учешће јавности у њеном раду и истовремено доприносећи већој безбедности информација – нагласила је премијерка Брнабић честитајући свима који су учествовали у спровођењу пројекта.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је ово техничко унапређење види као велики искорак у квалитету рада парламента и суштинску промену начина рада.

– Систем е-парламента доприноси транспарентности рада, а тиме и јачању демократије и угледа самог парламента. Такође, ово је велики искорак у брзини, смањењу трошкова и ефикасности у раду Скупштине АП Војводине –  оценио је Пастор и додао је, поред система е-парламента, током овог мандатног периода велики напредак постигнут и тиме што се скупштински документи преводе на језике у службеној употреби и што је та могућност вишејезичности проширена и на рад одбора.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић захвалио се свима који су учествовали у реализацији овог успешног пројекта нагласивши да су сви радови извршени у задатом временском оквиру, без пробијања рокова.

Он је казао да је покрајински парламент сада може да послужи као пример и парламентима локалних самоуправа које би требале у наредном периоду да пређу на исти систем рада.

– Дигитализација јавних установа у Републици Србији је један од приоритета због велике уштеде времена, смањења трошкова и убрзања процедуре рада – рекао је Мировић.

Присутнима су се обратили и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Жерал Ги и стална представница УНДП Франсис Пикап, оценивши да су парламенти имају кључну улогу у спровођењу демократије и да је неопходно праћење развоја технологије и унапређење знања у коришћењу дигиталних алата како би тај посао био успешно обављен, чему је, према њиховим речима, Скупштина АП Војводине дала добар пример.

13264_2.jpg

Конференцији су присуствовали потпредседници Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе, покрајински посланици, чланови радне групе за увођење е-парламента, представници локалних самоуправа из Војводине, представници IT компанија и студенти Универзитета у Новом Саду.