Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Подршка мерама популационе политике

02.03.2020.

– Град Суботица увелико доприноси популационој политици Владе Србије и Покрајинске владе, а средства која су нам од Министарства задуженог за демографију и популациону политику додељена и за 2020. годину само доказују да смо претходних неколико година били на правом путу – изјавио је градоначелник Суботице Богдан Лабан, по објављивању резултата Јавног позива надлежног министарства где је Суботици трећи пут заредом дата подршка мерама популационе политике.

 13269_1.jpg

Много тога урађено је у овој области протеклих неколико година на северу Бачке, рекао је Богдан Лабан, а по потписивању Уговора тек следе нова улагања у пронаталитетну политику на нивоу града. Недавно је отворен и Центар за вантелесну оплодњу у Општој болници Суботица.

– Без обзира на то што се на нивоу државе  издвајају значајна средства  за  прво, друго, треће и четврто рођено дете и што је покрајина увела низ нових мера за подстицање наталитета, град Суботица у значајној мери води рачуна, прати и унапређује мере популационе и пронаталитетне политике које имају за циљ да се родитељи охрабре за проширење породице – истакао је Богдан Лабан.

На последњој седници Скупштине града, подсетио је, измењена је и Одлука која се односи на остваривање права на трошкове за вантелесну оплодњу и на тај начин омогућено је већем броју парова да аплицирају за средства из буџета града. Наиме, повећана је старосна граница за четврти покушај на 44 године и омогућено и финансирање првог покушаја вештачке оплодње за друго дете.

– Одлична сарадња коју смо имали до сада и  квалитет пројеката које смо делегирали су здрава основа коју је министарство препознало и ми и ове године настављамо са мерама које ће бити усмерене на будућност Србије, на нашу децу – нагласио је Богдан Лабан.

Град Суботица добио је средства по Јавном позиву у износу од око 21,8 милиона динара код надлежног Министарства за подстицање демографског развоја, а учешће града је 4,6 милиона динара, навео је градоначелник.

– Реч је о неколико мера које подразумевају, пре свега, набавку опреме за ВТО Центар у суботичкој болници, изградњу дечјих игралишта у удаљеним месним заједницама, набавку опреме за вртиће, набавку мини-буса за потребе превоза деце и подршку пољопривреди кроз давање бесповратних средстава породичним газдинствима. Идеја пројеката била је да се кроз иновативне сервисе и развој инфраструктуре подстакне проширење породице – додао је Богдан Лабан.