Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Помоћ најстаријима и угроженима сада је најважнија

26.03.2020.

– Примарни задатак који нам је наложио градоначелник је максимална помоћ најстаријима и најугроженијима, како бисмо сачували њихово здравље и живот. Сва суботичка предузећа и установе свој рад ставила су на располагање Градском штабу за ванредне ситуације, а службе Градске управе прате све и раде у складу са задацима  које на дневном нивоу, у складу са ситуацијом, добијамо од градоначелника. Помaжемо све старије суграђане који спадају у ризичну категорију, али и социјално угрожене породице. Радимо све што можемо, пратимо ситуацију на дневном нивоу – изјавила је, обраћајући се медијима у име града Суботице, Јасмина Стевановић.

13338_1.jpg

Рад формираног Контакт центра за помоћ најстаријим суграђанима, оценила је, добро функционише.

– Сврха овог контакт центра је евидентирање потреба суграђана, који имају 65 и више година живота. Након пријема информације о потребама и прибављања основних података о лицу које се обратило за помоћ, уз помоћ волонтера Црвеног крста и користећи своје сопствене капацитете, обезбеђујемо помоћ у  допремању хране, лекова и кућне хемије на адресу старијих суграђана  – рекла је Јасмина Стевановић.

Број захтева за помоћ упућен ка волонтерима са данашњим даном  је 1500, Црвеном крсту прослеђено је 490 захтева за помоћи у достави, навела је она и додала да раде две смене оператера, а најчешћи, готово једини, захтеви су за доставом основних намирница, лекова и кућне хемије.

– Око 60 процената позива су информативног карактера, односно без потребе ангажовања волонтера. Број захтева је за викенд био у паду, што очигледно значи да се контакт центру обраћају најугроженији, односно лица која немају никога ко би им помогао. У сталној смо комуникацији са Црвеним крстом и здравственим установама, и по договору, од увођења ванредног стања сви ресурси Црвеног крста стављени су на располагање Градском штабу за ванредне ситуације. До данас, волонтери су обишли 320 старачких домаћинстава, а тренутно је у току реализација свих осталих захтева – истакла је Јасмина Стевановић.

Саопштила је да је породичним пакетима хране снабдевено 1200 корисника народне кухиње, да је у току подела 300 пакета хране за социјално угрожене суграђане који нису корисници народне кухиње, а по списковима Центра за социјални рад, и да се пакети носе на кућне адресе.

Апелујем, подвукла је, и на све Суботичане који имају старије комшије и чланове породице да помогну у погледу набавке онога што им је потребно, како не би излазили из кућа.

– Још једном апелујемо на наше суграђане да буду максимално савесни и одговорни, и да се стриктно придржавају свих препорука у циљу заштите  здравља. Молим вас да поштујете и разумете ове одлуке и да се не излажете непотребним ризицима. Останите у својим кућама, да бисмо сачували живот. Што будемо дисциплинованији, брже ћемо изаћи из ове ситуације – поручила је Јасмина Стевановић.

13338_2.jpg