Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Лабан: Останите у својим кућама, сачувајте живот!

31.03.2020.

– Ових дана од неколико медијских кућа стигла су нам бројна питања у којима се траже  подаци о тренутној ситуацији у вези епидемије вируса корона у Суботици. Оно што могу да кажем везано за тренутну епидемиолошку ситуацију у нашем граду је да сва узорковања на COVID-19 са територије нашег града ради само  Завод за јавно здравље Суботица код оних који имају клиничку слику а по захтеву болнице, и у складу са епидемиолошким и клиничким критеријумима. Сва узорковања раде се у складу са налогом и упутствима Министарства здравља – изјавио је данас командант Градског штаба за ванредне ситуације Града Суботице и градоначелник Богдан Лабан.

 13353_2.jpg

За тачан број оболелих и хоспитализованих, подсетио је, једини релeвантан извор информација је Министарство здравља, а различите и опречне информације о лицима која су заражена, њиховим активностима и контактима у протеклом периоду у овако деликатној ситуацији изузетно су  опасне.

– Колико сам упознат, сви који су хоспитализовани из Суботице су стабилног здравственог стања а здравствене установе предузимају све активности у својој надлежности. Општа болница,  Дом здравља и Завод за заштиту здравља Суботица опремљени су свим потребним материјалом и заштитним средствима за активности које су им задате – рекао је градоначелник.

У условима проглашеног ванредног стања, напоменуо је, апсолутни императив је да грађани добију искључиво проверене и тачне информације у вези стања и последица заразне болести изазване вирусом.

– Од првог индексног случаја са COVID-19 инфекцијом, 6. марта 2020. године, до данас, дакле закључно са 31. мартом, на територији града  Суботице имамо 15 особа позитивних на COVID-19. Оно што је значајно је да није инфициран ниједан здравствени радник. Сви пацијенти били су примљени и збринути уз поштовање свих прописаних Протокола за безбедност особља и других пацијената – нагласио је Лабан.

Повећање броја потврђених случајева, додао је, потпуно је очекивано у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, с обзиром на то да се налазимо у четвртој недељи епидемије, и за сада није забрињавајуће.

– Молим још једном грађане да не шире панику и дезинформације везано за број оболелих и њихово здравствено стање, а медије молим да нам у овој битки са невидљивим непријатељем помогну на тај начин што ће све неопходне информације које су везане за здравствено стање пацијената са територије нашег града и епидемиолошку ситуацију потражити од надлежних републичких институција, пре свега министарства и релевантних представника здравствених установа који свакодневно обавештавају медије и грађане о стању и ситуацији везано за COVID-19  – рекао је градоначелник.

Он је подвукао да без обзира о ком броју оболелих или потенцијално оболелих се ради, сви треба да се понашамо према препорукама које су нам дате и да у складу са тим останемо у својим кућама, да се не дружимо по зградама и парковима и имамо што мање социјалних контаката, како бисмо ову битку што пре добили.

– Останите у својим кућама, сачувајте живот – поручио је градоначелник Лабан.