Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Лабан: Све је подређено борби за животе и здравље Суботичана

07.04.2020.

– Епидемиолошка ситуација на територији Суботице је таква да са данашњим даном имамо регистровано  укупно 30 потврђених случајева заражених  Ковид-19 вирусом. Оно што је веома значајно је да међу оболелима нема здравствених радника. Заражени припадници Војске Србије и полиције који су били на радним задацима, ангажовани на пријему људи који су дошли из иностранства, такође су са благом клиничком сликом и у стабилном су стању – изјавио је данас, обраћајући се јавности, командант Градског штаба за ванредне ситуације Града Суботице и градоначелник Богдан Лабан.

13368_1.jpg

Од јуче се, како је рекао, у  респираторним тријажним амбулантама Дома здравља Суботица  обавља  узорковање сумњивих на Ковид-19 инфекцију пацијената са благом клиничком сликом, јер су они тренутно најзначајнији фактор и епидемиолошка карика у ланцу даљег преношења инфекције.

– Повећање броја потврђених случајева није неочекивано, с обзиром на то да се налазимо у петој недељи епидемије.  Према инструкцији Владе, као и усвојених протокола лечења за пацијенте код којих је дијагностикован Ковид -19, они се више не могу лечити у кућној изолацији. У складу са актуелним протоколим, пацијенти који су позитивни на вирус упућују се искључиво у Ковид болнице према територијалној и регионалној дистрибуцији, дакле са наше територије у Нови Сад, односно на новосадски сајам – истакао је градоначелник.

У граду се, навео је, редовно  врши  дезинфекција јавних површина, јер дезинфекција улица јесте један од начина на који се боримо против епидемије корона вируса, али свакако постоји и многи други начини, које зависе од нас самих и наше одговорности и за сопствено, али и за здравље наших најближих.

Отворили смо, додао је, наменске рачуне за уплату донација физичких и правних лица у борби против епидемије вируса пa још једном позивам сви који желе и могу да  овим путем покажу друштвену одговорност и помогну у борби против сузбијања епидемије у држави и граду Суботици.

– На јучерашњој седници Градског већа, као што сте имали прилику да се информишете, донели смо  Одлуку да се закупци пословних простора у својини Града Суботице, којима је наредбама Градског штаба за ванредне ситуације или одлукама Владе Републике Србије забрањено обављање делатости за време ванредног стања, ослобађају од плаћања закупнине за пословне просторе, и то  почев од закупнине за април а закључно с месецом у коме се укине ванредно стање. Напомињем да закупци који су овом Одлуком ослобођени плаћања закупнине, треба редовно да плаћају  режијске трошкове – рекао је градоначелник Лабан.

Закупци пословних простора, истакао је, који нису ослобођени плаћања закупнине овом Одлуком, своје обавезе по рачунима за закуп пословног простора за период од 1. априла до краја месеца у коме се укине ванредно стање могу измирити до 31. децембра текуће године, а за тај период неће им се обрачунавати законска затезна камата.

– Поделили смо пакете помоћи за социјално угрожене  суграђане , а до краја недеље крећемо са поделом пакета пензионерима са најмањим примањима. Град Суботица и у условима актуелног вандредног стања обезбеђује услугу помоћи у кући корисницима. У сталној смо комуникацији са установама које пружају услуге социјалне заштите и Удружењима грађана, али и са грађанима који се јављају како би пружили помоћ корисницима у континуитету који нису способни да се сами брину о себи, како би се регулисало кретање у време полицијског часа – нагласио је градоначелник Лабан.

Он је позвао све грађане старије од 65 година који немају никог да изврши за њих набавку хране и лекова и који се преко позивног центра Градске управе града Суботице обраћају за неопходну помоћ у достави  набавки, да се на време јаве контакт центру због доставе током празничних нерадних дана.

– Град брине о својим најугроженијим суграђанима и још једном их позивам да остану у својим домовима, да се придржавају свих мера заштите у борби против коронавируса и да ће им помоћ коју град припрема стизати на кућне адресе – поручио је градоначелник Богдан Лабан.