Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Поклон школа Граду Суботици

23.04.2020.

Од како је проглашено ванредно стање, многи наши суграђани су се одазвали хуманитарним, волонтерским акцијама. Велики број волонтера свакодневно обилази на стотине људи широм града, како би им помогли у достави најнеопходнијих намирница. Неки од њих ангажовани су у контакт центрима, а поједине школе и вртићи пружају психолошку подршку деци и родитељима како би олакшали, односно оснажили и њих и њихове  родитеље да на најбезболнији начин функционишу у новонасталој ситуацији у условима ванредног стања.

13400_1.jpg 

Неки су отишли и корак даље, желећи да допринесу на разноразне начине. Показали су своју хуманост и заједничким деловањем родитеља, наставника и ђака сашили заштитне маске, правили средства за дезинфекцију руку и поклонили их Градском штабу за ванредне ситуације који ће, у складу са потребама и захтевима, све дистрибуирати дружењима и групама којима ће ова помоћ значити.

Добру сарадњу локалне самоуправе са школама настављамо у овим неповољним условима када нам је заједничко деловање и узајамна помоћ најпотребнија, а мере опреза и заштите против вируса Ковид-19 неопходне. У сталној смо кумуникацији и због чињенице да смо заинтересовани како функционише онлајн настава и како су се на овај модел привикла  деца и наставници, рекла је Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности Града Суботице.

– Захваљујем се основним школама 'Иван Горан Ковачић' и 'Сечењи Иштван' и Хемијско-технолошкој школи које су Градском штабу за ванредне ситуације ставиле на располагање све оно што су направили у претходних неколико недеља уз помоћ родитеља, наставника и деце. Ово је један леп гест који показује узајамну подршку, поверење и солидарност коју имамо једни према другима и показује да нисмо заборавили једни на друге, ни ми на школе а ни школе на свој град и суграђане којима је помоћ потребна – рекла је Јасмина Стевановић и навела да је реч о 700 маски које су направила деца, наставници и родитељи, као и о 30 литара течног сапуна који је направљен у Хемијско-технолошкој школи.

Ова средња школа је, додала је, снимала и туторијале везане за прављење маски, и они су до сада већ у неколико наврата делили сашивене маске и својим пословним партнерима, родитељима, запосленима у школи...

– Надам се да ће ове хуманитарне акције помоћи и показати и другима колико сви ми можемо да будемо друштвено одговорни и колико може свако од нас да да свој мали допринос у солидарности једних према другима – нагласила је Јасмина Стевановић.

Директорка Основне школе „Иван Горан Ковачић“, Бранка Бешлић, истакла је да је Клуб родитеља и наставника у овој школи покренуо акцију шивења и да су се у ову акцију осим родитеља, наставника и ученика  укључили и бројни грађани Суботице, као и школа „Сечењи Иштван“.

– Наша наставница Ивана Папеж Богосављев је координатор овог Клуба и она је заједно са мајком Сузаном Скендеровић анимирала  родитеље и наше суграђане што је резултирало великим одзивом. Прикупљено је и направљено преко 500 маски и верујемо да ће оне послужити нашим суграђанима. Овом као и осталим хуманитарним акцијама дајемо пример деци и учимо их да помажу другима, да прихвате праве вредности као што су емпатија, хуманост и дарежљивост – казала је Бранка Бешлић.

Директор средње Хемијско-технолошке школе, Никола Матковић, рекао је да су запослени у Хемијско-технолошкој школи ангажовани у оквиру својих редовних активности које се тичу реализације наставе на даљину, а такође су у договору са Министарством просвете израдили значајан број едукативног материјала који је стављен на располагање путем платформе РТС Планета и другог програма РТС-а.

– Осим тога, такође су се ангажовали и на изради оног што је сада посебно актуелно и неопходно, а то су заштитне маске, дезинфекциона средства за руке и течни сапун за руке. Израдом оваквог материјала покушали смо ученицима и да покажемо на један посебан начин да оно што се учи у школи у оквиру различитих подручја рада представља управо темељ оного што желимо да им кажемо - да је знање моћ. Едукативни материјал који је направљен њима ће моћи да послужи да виде како оно што су до сада научили у школи може да се повеже и да буде  практично примењено. Надам се да смо оваквим активностима дали скроман допринос нашој локалној заједници – нагласио је Матковић.