Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Наредба Градског штаба за ванредне ситуације

27.04.2020.

Градски штаб за ванредне ситуације је, на осмој ванредној седници одржаној данас, донео наредбу којом сe дозвољава привредним друштвима, другим правним лицима и предузетницима да на територији града Суботице, почев од 27. априла 2020. године, обављају делатност пружања фризерских и козметичких услуга, педикира, маникира, услуга фитнес клубова и теретана, активности турских купатила, сауна и парних купатила, соларијума, салона за мршављење, салона за масажу и других услуга неге, одржавање и улепшавање лица и тела код којих је природа делатности пружања услуге таква да захтева близак контакт између пружаоца и корисника услуге, као и корисника услуге међусобно.

13404_1.jpg 

У наредби, коју је потписао командант Штаба за ванредне ситуације, градоначелник Богдан Лабан, наводи се да правна лица и предузетници могу наставити обављање делатности наведених у претходном ставу под условом да у обављању наведених делатности буду примењене све превентивне мере које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, а којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга (ограничен број лица у просторији, обавезна дезинфекција просторија, подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезна замена коришћене папирне, пластичне или платнене галантерије, обавезна употреба заштитних средстава тј. маски и рукавица) и да у том смислу донесу посебан план примене мера, који су саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.

Мере из претодног става спроводе се у складу са Инструкцијама за рад теретана и фитнес клубова у примени мера превенције, спречавања ширења и смањења ризика болести COVID-19 у области рекреативног спорта и Инструкцијама за рад козметичких и фризерских салона у примени мера превенције, спречавања ширења и смањења ризика болести COVID-19 које су саставни део ове Наредбе.

Приређивачи посебних и класичних игара на срећу могу, од 27. априла 2020. године, наставити са приређивањем игара у објектима чија површина није већа од 400 метара квадратних  под условом да буду примењене све превентивне мере које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга (ограничен број лица у просторији, одржавање социјалне дистанце, односно међусобног растојања између два лица најмње два метра, а у случају мањег растојања уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезна дезинфекција просторија, подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезна употреба заштитних средстава тј. маски и рукавица, како од стране запослених, тако и од корисника услуга, без могућности послуживања хране, односно пића) и да у том смислу донесу посебан план примене мера, који су саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.

Наредба се примењује од 27. априла 2020. године. Спровођење ове наредбе контролисаће надлежне инспекције.

Наредба је донета на основу члана 29. Закона о одбрани и Одлуке о проглашењу ванредног стања председника Републике Србије, председника Народне скупштине и председника Владе Републике Србије, у условима проглашеног ванредног стања имајући у виду мере и ограничења уведена Одлуком о проглашењу ванредног стања, те Уредбе о мерама за време ванредног стања („Сл. гласнику РС“, бр. 31/20, 36/20, 38/20, 39/20, 43/20, 47/20, 49/20, 53/20, 56/20, 57/20, 58/20 и 60/20) и Одлуком о ограничењу организовању игара на срећу („Службени гласник РС“, бр. 49/20 и 60/20).

Наредба - 27. април 2020. године

Инструкција - рад теретана...

Инструкција - рад козм. и фр. салона