Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Наредба Градског штаба за ванредне ситуације

04.05.2020.

Градски штаб за ванредне ситуације је, на десетој ванредној седници одржаној данаc, донео наредбу којом се ублажава мера којом је ради заштите од ширења заразне болести COVID-19 забрањено обављање јавног превоза путника у железничком саобраћају и друмском саобраћају аутобусима. У наредби, коју је потписао командант Штаба за ванредне ситуације, градоначелник Богдан Лабан, наводи се да се од 4. маја дозвољава обављање међумесног превоза путника у друмском саобраћају, а да се од 8. маја 2020. године дозвољава обављање градског и приградског превоза путника у друмском саобраћају.

 13414_1.jpg

У тачки I наредбе даље се наводи да су Град Суботица и ЈП „Суботица транс“ дужни да обављање градског и приградског превоза организују на начин дат Инструкцијом за организовање јавног градског, приградског и локалног превоза у примени мера превенције, спречавања ширења и смањења ризика болести COVID-19, Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 од 28. априла 2020. године 08 број 53-3455/2020-1 (у даљем тексту: Инструкција), која је саставни део ове наредбе.

Аутобуски превозници и аутобуске станице дужни су да обављање међумесног линијског, посебног линијског и превоза путника за сопствене потребе организују у складу са тач. 2, 3, 5, 6, 7, 8, 11, 12. и 13. Инструкције, с тим што су аутобуски превозници који међумесни линијски превоз на линијама до 50 km обављају приградским аутобусима, односно на линијама до 15 km приградским и градским аутобусима дужни да у организацији превоза поштују и тач. 4. и 10. Инструкције.

Пружаоци станичне услуге (ЈП „Суботица транс“) на аутобуским станицама морају применити превентивне мере којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга (обавезна дезинфекција свих просторија аутобуске станице, опреме, мобилијара, обавезна употреба заштитних средстава тј. маски и рукавица, обавезно мерење температуре путницима у складу са посебним планом мера, које су саставни део акта о процени ризика, а који управљач аутобуске станице доноси у складу са законом и прописима из области безбедности и здравља на раду).

У складу са могућностима аутобуских превозника, потребно је ангажовање што већег броја аутобуса, а у циљу што редовнијег одвијања превоза путника у друмском саобраћају.

Аутобуски превозници са регистрованим редом вожње у међумесном превозу путника у друмском саобраћају у обавези су да до 1. септембра 2020. године обављају поласке за које постоје исказане потребе путника, али не мање од 25% полазака са регистрованих редова вожње, након чега је неопходно да превоз обављају у складу са регистрованим редом вожње.

У тачки II наредбе наводи се да почев од 4. маја 2020. године правна лица и предузетници који обављају делатност у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића ту делатност, односно пружање услуга могу да обављају, односно да послуживање корисника врше и непосредно у затвореном простору и у простору организованих башти на отвореном – уз примену превентивних мера прописаних овом наредбом и утврђених актом послодавца.

Правна лица и предузетници (послодавци) који пружају услуге у делатностима из ове тачке, подтачка 1. ове наредбе, а на начин описан наведеном подтачком наредбе дужни су да, у односу на запослене и кориснике услуга, примене све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга, а посебно оне које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 (организовање процеса рада који обезбеђује одржавање социјалне дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, обавезну дезинфекцију мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица од стране запослених – за пружање услуга на отвореном, као и додатне мере, ограниченог броја лица у просторији, а у случају мањег растојања од два метра између корисника пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица и од корисника услуга – за пружање услуга у затвореном простору), и да у том смислу допуне посебан план примене мера из става 1. ове тачке.

У тачки III наредбе наводи се да се почев од 8. маја 2020. године дозвољава непосредна продаја робе купцима и непосредно вршење услуга корисницима услуга у трговинским центрима и сличним објектима уз примену превентивних мера прописаних овом наредбом, другим прописом који се односи на делатност коју обавља правно лице или предузетник и утврђених актом послодавца.

Правна лица и предузетници (послодавци) који пружају услуге у делатностима из ове тачке подтачка 1. ове наредбе дужни су да, у односу на запослене и кориснике услуга, примене све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга, а посебно оне које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 (организовање процеса рада који обезбеђује ограничен број лица у простору, одржавање социјалне дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица од стране запослених и корисника услуга), и да у том смислу донесу посебан план примене мера, који је саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.

Ова наредба примењује се од 4. маја 2020. године. Примена мера из тачке II и тачке III ове наредбе траје док траје ванредно стање проглашено у Републици Србији, односно док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Наредба је донета на основу члана 29. Закона о одбрани и Одлуке о проглашењу ванредног стања председника Републике Србије, председника Народне скупштине и председника Владе Републике Србије, у условима проглашеног ванредног стања имајући у виду мере и ограничења уведена Одлуком о проглашењу ванредног стања, те Уредбе о мерама за време ванредног стања („Сл. гласнику РС“, бр. 31/20, 36/20, 38/20, 39/20, 43/20, 47/20, 49/20, 53/20, 56/20, 57/20, 58/20 и 60/20) потврђене Законом о потврђивању уредаба које је Влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредог стања („Службени гласник РС“, бр. 62/20), Одлуком о ублажавању мера забране обављања јавног превоза путника за време ванредног стања („Службени гласник РС“, бр. 63/20), Одлуком о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића у угоститељским објектима и продају хране за ношење („Службени гласник РС“, бр. 63/20) и Одлуком о ограничењу пружања услуга у области трговине на мало, које обухватају продају робе и вршење услуга у трговинским центрима и локалима у које се улази из затвореног простора („Службени гласник РС“, бр. 39/20 и 63/20).

Наредба - 4. maj 2020. године

Инструкција - организовање превоза