Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица наставља развојну политику

07.05.2020.

Суботица ће, почетком августа ове године а на иницијативу градоначелника Богдана Лабана, добити модерну партерну фонтану на месту некадашње Зелене фонтане, која због великог отицања воде скоро деценију није била у функцији. Градоначелник Лабан је данас, обилазећи радове на реализацији пројекта реконстукције и изградње Зелене фонтане, истакао да се све одвија предвиђеном динамиком и да извођачи нису престајали са радовима ни у време трајања ванредног стања.

13420_1.jpg 

Зелена фонтана, израђена од „Жолнаи“ керамике, није била дуговечна, подсетио је градоначелник, и додао да је један од улазних параметара за пројектовање био и допис од стручњака из Жолнаи фабрике у Печују у коме је, како је рекао, наведено да не постоји адекватно зазимљавање овако велике фонтане, као ни начин да се спречи да влага у керамици, макар и у микрочестицама, временом не проузрокује оштећења.

– Суботица мора да настави снажну развојну политику и поред тога што смо све капацитете и инструменте  ставили у функцију борбе против епидемије Ковид-19 и заштите живота и здравља грађана, и усмерили их кроз различите врсте помоћи најстаријима. Као што је председник Александар Вучић најавио, Србија ће се снажно борити да борба против епидемије остави што мање последице на економију и стопу привредног раста, а Суботица ће у тој борби бити у првим редовима – нагласио је градоначелник Лабан.

Као што видите, радови нису стајали, и сигуран сам да ћемо у предвиђеном року бити у потпуности  окончани, рекао је градоначелник и додао да је рок почетак августа и да ће се, у договору са извођачем, све снаге усмерити да се посао доврши и пре рока. 

Лабан се, такође, захвалио извођачу на напорима да се пројекат што пре реализује. Желимо, истакао је, да Суботица што пре добије центар града какав овај град и његови житељи заслужују, и који ће уз позориште, Градску кућу и  прелепе зграде наше сецесије представљати прави туристички драгуљ.

Александар Обрадовић, директор фирме „Alex Engineering & Construction“ из Београда, која је извођач радова, навео је да извођач од самог почетка ради максималним капацитетом и у складу са свим препорукама министарства и Владе.

– Успели смо да изађемо из земље односно из бетона. Урађени су сви бетонски радови што значи да смо изашли с коте -2,5 на коту нула.  Било је веома тешко у овој ситуацији због увоза и транспорта радника све испоштовати, али сва потребна опрема и материјал су набављени на време – рекао је Александар Обрадовић.

Пројектно техничка документација за пројекат „Реконструкција и изградња Зелене фонтане“ израђена је крајем прошле године. До сада су извршени радови на бетонирању партерне фонтане  укључујући и бетонирање машинске просторије која се налази испод саме фонтане.

Избетониране су три велике и три мале жардињере на југозападној страни трга, а у току је и њихово хортикултурно опремање.

У северном квадранту трга су избетонирана и три базена са „мирном водом”. Тренутно је у току бетонирање канала за 16 партерних млазница са глатким млазом – Rainbow Jet млазнице.

Радови на реализацији овог пројекта отпочели су су 5. фебруара 2020. године, а завршетак радова, по Уговору, предвиђен је за 4. август 2020. године. Укупна вредност радова износи 147.614.546 динара, са ПДВ-ом.

13420_2.jpg