Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одлука о подизању споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу у Суботици донета на Спасовдан

28.05.2020.

Суботица је своју славу Спасовдан ове године дочекала без традиционалне литије кроз центар града, поштујући мере предострожности Владе Србије, али су се православни Суботичани окупили у свом храму Светог Вазнесења Господњег из 1726. године и прославили празник коме је црква посвећена скоро пуна три века.

 13453_1.jpg

Празничној литургији присуствовао је и градоначелник Суботице Богдан Лабан који је нагласио важност данашњег дана јер је управо данас, на Спасовдан, донета једногласна одлука одборника да се у најсевернијем  граду Србије, на северу Бачке, подигне споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, чија је славна војска ослободила Суботицу 13. новембра 1918. године.

Градоначелник Лабан је, тим поводом, изјавио да је висок ниво слоге представника различитих политичких опција око овог питања показује колико је личност „чика Пере" и век након смрти поштована међу свим нацијама које су кроз ослобођење и уједињење ушле у његову Краљевину Србију.

– Суботица ће до 2021. године, када обележавамо век од упокојења краља Петра Првог Карађорђевића имати  велелепни споменик у центру града. Драго ми је што смо око подизања овог споменика постигли јединство достојно нашег највољенијег владара модерног доба. Тиме славимо и све оне јунаке које је он,  са својим сином Александром, предводио у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године – нагласио је Богдан Лабан.

Он је подсетио на речи председника Вучића приликом постављања споменика српског краља у Новом Саду пре две године, рекавши тада: „Теби, стари наш краљу, ево коначно и ова част, њен делић који си заслужио“.

- „Имали смо владаре који су чинили и добро и лоше, који су учили, који су уводили железницу, дизали школе, али само уз једног иде света реч 'слобода’. Та слобода за коју се борио честито и изборио је камен темељац модерне српске државе“ - поновио је градоначелник Лабан.