Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Амбасадор Хрватске у посети Суботици

01.06.2020.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан примио је данас новоименованог амбасадора Републике Хрватске у Републици Србији Хидајета Бишчевића са којим је разговарао о српској мањини у Хрватској и хрватској мањини у Србији, као мосту сарадње између двеју држава, и унапређењу економске сарадње града Суботице са хрватским општинама, градовима и жупанијама.

 13460_1.jpg

Током сусрета са амбасадором Бишчевићем, градоначелник је представио привредни, културни и туристички потенцијал Суботице, и подсетио да је Суботица мултиетничка средина са популацијом коју чине представници више од 20 различитих националности и град у којем већ вековима у складној заједници живе људи више различитих религија.

– Разговарали смо о јачању међусобне привредне, културне и туристичке сарадње, као и о интензивирању прекограничне сарадње и могућностима заједничког наступа према фондовима Европске уније. Упознао сам амбасадора Бишчевића са чињеницом да су се током протекле четири године континуирано издвајала средства за суфинансирање програма и пројеката на хрватском језику у области образовања, културе, информисања и пројеката који се тичу службене употребе језика и писма, али да простора за још чвршћу сарадњу има и у другим областима, нарочито преко пројеката прекограничне сарадње – нагласио је градоначелник Лабан.

Као пример добре праксе навео је почетак реализације  ИПА пројекта са Хрватском, заснованог на успостављању енергетски ефикасних јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе енергије као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике. У оквиру овог пројекта Град Суботица и општина Сатница Ђаковачка изградиће соларне системе на више јавних и образовних установа.

Амбасадор Бишчевић је казао да је недавно, након што је предао акредитивно писмо председнику Републике Србије Александру Вучићу, разговарао са председником Вучићем који је, како је рекао, изразио спремност да се убрзају односи између Србије и Хрватске, преброди период политичке стагнације и интензивира институционални дијалог.

Без добрих хрватско-српских односа нема стабилности у овом делу Европе, подвукао је амбасадор Бишчевић, и додао да Хрватска подржава Србију на њеном европском путу.

- Наша жеља је и да хрватски национални корпус, уз лојалност држави Србији, заједно са грађанима Србије дели исте вредности – демократију, људска права и владавину права, и живи по ’истим правилима’ – рекао је Бишчевић.

Градоначелник Лабан је пожелео успешан дипломатски мандат новоименованом амбасадору.

Састанку, одржаном у Зеленој сали Градске куће, присуствовали су генерални конзул Републике Хрватске у Суботици, Велимир Плеша, секретар Секретаријата за друштвене делатности Градске управе Јасмина Стевановић и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов.

После разговора са градоначелником Лабаном, амбасадор Бишчевић се састао са представницима хрватских удружења и институција који делују у граду Суботици.

13460_2.jpg