Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Срђан Јеремић (ЗВО): Суботица партнер и савезник

05.06.2020.

– Језик и писмо, уз очување своје културе, традиције и вере, елементарни су предуслови за очување националног идентитета српског народа, за децу која се школују на српском језику и ћириличном писму у Републици Хрватској – изјавио је градоначелник Суботице Богдан Лабан након састанка са председником Заједничког већа општина из Вуковара Срђаном Јеремићем, у Градској кући.

13465_1.jpg 

Споразум о сарадњи Суботице и Заједничког већа општина (ЗВО) из Вуковара потписан у фебруару 2020. године, представља вид подршке нашег града активностима Заједничког већа општина у областима образовања, културе, вере, медија, информисања, спорта, људских права и привреде, подсетио је градоначелник истичући да се циљ Споразума огледа у дугорочној пријатељској сарадњи ЗВО и Суботице кроз реализацију заједничких активности и да суботичка локална самоуправа данас реализује управо једну од њих.

– За српске националне интересе и унапређење положаја свих Срба који живе ван граница наше земље – како би у пуном капацитету могли да остварују своја људска и национална права и јачају институције – као и за очување мира и стабилности у региону, снажно се бори председник Србије Александар Вучић пружајући подршку и помоћ својим сународницима који живе ван матичне државе. И ми, кроз локалне самоуправе, настављамо ту његову борбу и желимо да покажемо да поред државе, и локалне самоуправе из матичне земље брину о Србима са друге стране границе. Верујем да ће ова пракса да се настави и у наредном периоду јер  имамо разумевања и воље за сарадњом са српском заједницом у Хрватској – нагласио је Богдан Лабан, и најавио помоћ од  500 пакета намењених деци која се школују на српском језику.

Уз изражавање задовољства што је, како је рекао, имао част да се састане са градоначелником Суботице Богданом Лабаном, осведоченим пријатељем Срба који живе изван граница Републике Србије, Јеремић је рекао да је познато колико је тешко очувати свој национални идентитет уколико живите изван граница своје матичне земље, а колико је то посебно тешко Србима који живе у Хрватској.

– Заједничко веће Срба, које затупа интересе Срба који живе на простору Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније потписало је Споразум о сарадњи са градом Суботицом и данас смо у прилици да учинимо први корак у смислу сарадње за нас значајног подухвата – донације 500 пакета школског прибора за ученике са простора источне Хрватске који наставу слушају на српском језику и ћирилчном писму – казао је Јеремић.
 
Ми на истоку Хрватске, истакао је, представљамо једну хомогену средину која је још увек у стању да очува свој национални идентитет.
 
– На том путу који је тежак, сложен и комплексан потребна нам је, наравно, помоћ матичне државе. У граду Суботици нашли смо и партнера и савезника на том путу.  Ако кажем само да је након нашег дописа граду Суботици за одобравање одређене помоћи нашој деци која се образују на мањинском језику одговор града Суботице уследио у само неколико дана, онда то говори колико је градоначелник Лабан, овај град и ова структура власти у Суботици привржена очувању елементарних и фундаменталних права Срба који живе изван своје матице – подвукао је Срђан Јеремић.
 
Састанку у Зеленој сали Градске куће присуствовала је Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности.
 
13465_2.jpg