Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Суботици у току изградња 44 стана за избегла лица

05.06.2020.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и градски менаџер Загорка Панић обишли су данас радове на изградњи стамбеног објекта са 44 стамбене јединице, у улици Иве Сењанина, намењених за социјално становање у заштићеним условима за избеглице у оквиру Регионалног стамбеног програма. Инвестиција је вредна 1,44 милиона евра, а финансира је Банка за развој Савета Европе. Извођач радова је „Инобачка“ д.о.о. из Новог Сада.

13467_1.jpg 

Градоначелник Лабан је подсетио да се Град Суботица од друге половине 2016. године, заједно са партнерима и донаторима, активно укључио у процесе и пројекте како би  обезбедио кров над главом за људе који су због оружаних сукоба у периоду од 1991. до 1995. године морали да напусте своје домове и завичаје, спас потраже на територији овог града и ту се трајно настане.

– Са великим задовољством могу да истакнем да и изградњом овог комплекса социјалног становања у Месној заједници ’Дудова шума’, са 44 стамбене јединице за различите категорије социјалног становања, збрињавамо породице наших суграђана који су у трагичним догађајима деведесетих година остали без својих домова, а неки од њих, нажалост, и без својих најмилијих. То је, истовремено, и потврда више да се у нашем раду водимо принципима да оно што обећамо увек и испунимо – нагласио је, између осталог, градоначелник Лабан.

Загорка Панић је рекла да је Република Србија почетком октобра 2017. године са Банком за развој Савета Европе закључила Споразум о донацији у вези са Регионалним програмом решавања стамбених потреба избеглица којим се, у девет јединица локалне самоуправе међу којима је и Суботица, кроз „Потпројекат 7“ и „Потпројекат 8“ финансира израда пројектно-техничке документације и изградња станова за избегла лица која су након ратних дешавања у периоду од 1991. до 1995. године стекла статус избеглице у Републици Србији.

Укупна нето површина свих стамбених јединица које се граде у оквиру овог стамбеног комплекса у Суботици, износи 2400 квадратних метара, казала је Панић, и додала да је Град Суботица на основу потписаног Уговора са Комесаријатом за избеглице и миграције и Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, преузео обавезу израде пројектно-техничке документације и изградње неопходне комуналне инфраструктуре.

- Град Суботица је у току 2019. године завршио предметну пројектно-техничку документацију и тренутно је у току поступак јавне набавке за њену изградњу. Укупна процењена вредност  инфраструктурног опремања ове локације је 29 милиона динара. Осим тог износа, Град Суботица такође обезбеђује све потребне инфраструктурне прикључке у износу од  11,5 милиона динара. За сада је изграђена и исфинансирана нова трафо станица и градилишни прикључак воде – рекла је Загорка Панић.

Навела је да ће након завршетка изградње стамбеног објекта за различите категорије социјалног становања који ће се састојати од две ламеле: ламеле „А“ са 32 стамбене јединице и ламеле „Б“ са 12 стамбених јединица, власник те 44 стамбене јединице бити Град Суботица.

– Изабрани корисници за 32 стамбене јединице, закључиће уговор о закупу непокретности на одређено време, не краће од шест месеци. По истеку закупа изабрани корисник може да продужи уговор о закупу или закључи уговор о купопродаји непокретности, а све у складу са одредбама закона о избеглицама. За 12 стамбених јединица, управљање ће вршити Центар за социјални рад Суботица који ће и склапати уговоре са изабраним корисницима – истакла је Загорка Панић.

Радови на изградњи објекта су почели у фебруару ове године. Планирани завршетак је децембар 2020. године.

13467_2.jpg