Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Малишани у Старом Жеднику добили вртић

08.06.2020.

Малишани у суботичком приградском месту Стари Жедник, од сада ће уживати у игри и дружењу у новоотвореном простору вртића „Делфин“, Предшколске установе „Наша радост“. Обезбеђен је простор површине 80 квадратних метара што је условило да се, на радост многобројних мештана, у објекат сместе две васпитно-образовне групе целодневног боравка деце, јасленог и мешовитог узраста, односно око 40 малишана. Очекује се да ће, обзиром на многобројне апеле становника Старог Жедника, број уписане деце у наредном периоду бити још већи.

 13468_1.jpg

Нов простор адаптиран је и приведен намени, што је подразумевало кречење, постављање ламината, замену столарије и изведене  електричне, водоводне и канализационе инсталације. Оно што је такође веома важно јесте да објекат испуњава све стандарде за смештај деце овог узраста.

Приликом отварања новог објекта  градоначелник Богдан Лабан рекао је да је ово наставак улагања у највредније што Суботица има, а то су деца.

- На иницијативу Месне заједнице 'Стари Жедник' и родитеља, као подршка младим родитељима да остану на селу, отварамо данас нови вртић. За ову намену издвојено је четири милиона динара, по пројекту са којим смо аплицирали код Кабинета министра без портфеља за демографију и популациону политику. Похвалио бих руководство Месне заједнице ’Стари Жедник’ на ажурности и решености да се изборе за решавање проблема који су имали млади родитељи у овом крају, као и све оне који су допринели да пројекат реализујемо у веома кратком року– истакао је Богдан Лабан.

Он је изразио задовољство, јер је вртић опремљен потпуно новим, функционалним и прилагођеним намештајем, опремом, дидактичким материјалом и играчкама.

Према његовим речима, свако инвестирање у будућност деце и њихово образовање и васпитање представља  карике међусобно повезане које чине повезан систем.

- Ако се улаже у вртиће, а не обнављају се основне и средње школе, то је само половина пута. Знате да не постоји суботичка школа, било да је реч о основном или средњем образовању,  у којој нису извршени озбиљни инфраструктурни радови. Даље,  стимулишемо најбоље студенте стипендијама, талентовану децу такође, по стипендијама за занатска дефицитарна занимања сигурно спадамо у ред ретких локалних самоуправа у држави. Довођењем нових инвеститора стварају се радна места за њих. Дакле, имамо заокружен циклус - нагласио је Лабан.

Поред грађевинских радова на самом објекту и комплетно нове опреме у вртићу, набављен је и нови мобилијар за децу у дворишту објекта,који ће ускоро бити постављен. Дечје игралиште на којем ће бити постављене  справе за децу предшколског узраста  финансирано је, такође, уз подршку Кабинета министра без портфеља за демографију и популациону политику.

- Самим тим што расте потреба за вртићем, показује се да Стари Жедник има перспективу да као село економски напредује, рекао је Лабан. -  Желимо да охрабримо младе људе да се остваре у улози родитеља, а родитељима да помогнемо у проширењу породице и зато свакодневно унапређујемо мере подршке породици које и имају за циљ да, кроз различите услуге и инфраструктуру, нашој деци створимо бољу будућност.

Само за функционисање Предшколске установе „Наша радост“, додао је,  Град на годишњем нивоу издваја око 760 милиона динара.

- За претходне четири године издвојено је близу 100 милиона динара за велике пројекте у предшколству, као што су реконструкција и доградња централне кухиње, отварање нових и адаптација постојећих објеката, гасификација и побољшање енергетске ефикасности објеката вртића. Напоменуо бих да имамо спремне пројекте за доградњу два објекта предшколског образовања у највећим Месним заједницама 'Прозивка' и Дудова шума, са којим ћемо аплицирати на свим нивоима – навео је градоначелник Лабан. 

Технички директор ПУ „Наша радост“, Вељко Војнић, казао је да је након отварања вртића „Пчелица“ у Александрову, „Петар Пан“ у Таванкуту и реконструкције централне кухиње ПУ „Наша радост“, која се, како је рекао, тренутно завршава, ово четврти велики инвестициони пројекат чиме је окончан први циклус реконструкције и инвестиционог улагања.

- Захваљујемо градоначелнику Суботице и  Секретаријату за друштвене делатности који је пратио све потребе  родитеља и нас као установе. Задовољни смо сарадњом и волели бисмо да се и у наредном периоду та сарадња настави - рекао је Вељко Војнић.

Он је истакао да је у протеклом периоду сређено 20 дечијих игралишта предшколске установе и да очекује да ће и игралиште новоотвореног вртића „Делфин“ добити нови изглед у наредна два -три месеца.

Председник Савета МЗ „Стари Жедник“, Милош Станковић, казао је да је отварањем и опремањем вртића решен дугорочни проблем смештаја малишана, који су имале многе породице.

- Ова иницијатива младих за отварањем предшколске установе упућена је локалној самоуправи још почетком 2016. године, али тек сада стекли су се услови да може да се реализује један од за нас најзначајнијих пројеката. Срећни смо и захвални граду, а првенствено градоначелнику Лабану, што је препознао значај отварања овог објекта за све младе родитеље и децу у Старом Жеднику – рекао је Станковић.

13468_2.jpg