Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржан „Мали сајам спорта“ у Суботици

09.06.2020.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас је, пред више од 400 деце из четрдесетак суботичких клубова окупљених на централном градском тргу, отворио  „Мали сајам спорта“, који је одржан у организацији Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије и Спортског савеза града Суботице, уз подршку локалне самоуправе.

13475_1.jpg 

Суботица је у својој богатој спортској историји имала своје олимпијске шампионе. Последњи, победник из Рија 2016. године, Давор Штефанек, био је овога пута у трострукој улози. Као прослављени спортиста, као председник Спортског савеза Србије, али и као Суботичанин. Тако је и поздравио своје суграђане.

– Ово је права слика суботичког спорта, ова деца су спортска будућност Суботице, али и Србије. Суботица је већ много пута доказала свој спортски дух на многим такмичењима. Трудићемо се и даље да напредујемо, јер увек тежимо ка бољем, а уз подршку Министарства и Спортски савез Србије ће помоћи да ова деца имају што боље услове – казао је Штефанек.

Пре него што је обишао свих четрдесетак штандова на којима су спортисти презентовали своје клубове, Вања Удовичић је говорио о важности спорта и његовом утицају на формирање сваке особе.

– Настављамо промоцију српског спорта кроз активацију и активизам спортиста у оквиру ’Малог сајма спорта’. Наша жеља је да организујемо десет оваквих манифестација широм Србије, уз кровни Сајам спорта у Србији, који је традиционално на програму у новембру. Драго ми је да сам део једне велике спортске породице, коју чини и Спортски савез Суботице, сви спортисти који су се окупили. Најважнији аспект Сајма је да промовишемо спортове, можда и оне који немају довољно присуства у медијима и да подстакнемо све грађане да је важно бавити се рекреацијом и спортом, да то пренесемо нашој деци. Јер спорт нас креира и мотивише, а развојем спорта утичемо на развој сваког појединца – поручио је Удовичић.

Спортску делегацију у Суботици дочекали су члан Градског већа задужен за област спорта и омладине, Немања Симовић, начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, представници Спортског савеза Србије, бивши и садашњи шампиона, првотимци, деца, родитељи... Сви они помажу да Суботица и даље са поносом носи епитет – „Град спортова”.

Управо је Симовић нагласио колико је важно да се прво обезбеде сви инфраструктурни услови, па да се у том смеру оствари одлична сарадња са надлежним Министарством.

– Хвала на лепој, успешној и плодоносној сарадњи у ове четири године. Подсетићу само на неке инфраструктурне радове у том периоду, климатизовали смо Халу спортова, изградили нову атлетску стазу на Градском стадиону, а ту је и читав низ других успешних пројеката. Хвала и Спортском савезу Србије где је и рођена идеја 'Малог сајма спорта' и што је и Суботица на мапи градова у којима Сајам одржава. Мислим да смо бројношћу и оправдали то поверење – истакао је Симовић.

Министар Удовичић је, пре отварања „Малог сајма спорта’  посетио Фудбалски клуб Биково који окупља децу и младе из истоименог села и који функционише без престанка од 1952. године, и том приликом их даривао лоптама и спортском опремом.

Председник ФК Биково Миленко Гарић захвалио се на поклонима који су, како је рекао, велики за тај мали клуб. Док има људи, додао је, који воле своје село и клуб има и будућности.

Министар Удовичић је искористио прилику да поразговара и са фудбалерима Бикова, њиховим тренером.

–  Без обзира на то колико је појединац јак, без помоћи екипе нема великих резултата. Зато ми је и драго што сам посетио један сеоски клуб, богате традиције. Да видимо какви су изазови и како сви можемо заједно да помогнемо развоју овог клуба, али и свој деци која долазе из оваквих средина. Мислимо на идентичан начин и на ’велике’ и ’мале’, нема повлашћених, јер управо на овим теренима настају будући шампиони, а пре свега, отварамо простор за правилан развој деце – нагласио је Удовичић.

13475_2.jpg