Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Премијерка Ана Брнабић посетила Суботицу

10.06.2020.

Председницa Владе Републике Србије Ана Брнабић и градоначелник Суботице Богдан Лабан обишли су данас градилиште аква парка са спа центром на Палићу, Дом за децу ометену у развоју „Колевка“, који ће се средствима Канцеларије за јавна улагања комплетно реконструисати, и зграду Народног позоришта.

13478_1.jpg 

Задовољство ми је што смо данас били у прилици да премијерки Ани Брнабић покажемо озбиљан напредак у нашем граду, да све што смо на почетку мандата обећали грађанима успешно завршавамо и да радимо на новим пројектима, истакао је, тим поводом, градоначелник Лабан, и додао  да је Суботица била позната као град својевремено покренутих, а никад довршених пројеката.

- Ми тако нисмо радили. Ова градска власт је конкурисала на све пројекте и, наравно, уз помоћ Владе Републике Србије, председника Александра Вучића и Покрајинске владе успели смо да  реализујемо већину пројeката. Радили смо и на иностраним фондовима, успешно смо реализовали неке пројекте, а најпоноснији сам на завршетак 'Ипсилон' крака који је пуштен у  саобраћај крајем прошле године. Суботичани су чекали на тај пројект готово 30 година. Тридесет година је тешки теретни саобраћај ишао кроз Суботицу и ометао и наше грађане,  нарушавао безбедност и постојећу инфраструктуру. Успели смо то да завршимо, повезан је Гранични прелаз 'Келебија' са Коридором 10, као и Привредна зона 'Мали Бајмок', где је запослено 6.000 радника – истакао је Лабан.

Управо сада, додао је, у току је реализација готово највеће инвестиције у Суботици, а то је то изградња погона за производњу издувних система за аутомобилску индустрију компаније „Бојсен“.

- Вредност инвестиције је 65 милиона евра и почетком следеће године биће завршена изградња производног погона. То ће додатно обрадовати наше грађане зато што ћемо отворити још 500 нових радних места. То је управо оно на  чему смо, као градска власт, упорно радили и инсистирали. И зато имамо незапосленост испод седам одсто – нагласио је Лабан.

13478_2.jpg
 

Изградња Народног позоришта започета је 2007. године, подсетио је и истакао да је сигуран да „ћемо следеће године имати прве представе, и да ћемо се дружити и радовати сви заједно”.

- Радове на реконструкцији централног градског трга и изградњи нове партерне фонтане,  након петнаест година, завршавамо у наредних месец дана. Захвалио бих се председнику Александру Вучићу на његовој иницијативи за улагање у аква парк и велнес центар на Палићу. Требали су нам нови садржаји, требао нам је неки додатни мотив за инвеститоре да почну да долазе, да се интересују за нашу прелепу бању. Заједничким улагањем републике, покрајине и града завршићемо овај пројекат до краја године – подвукао је градоначелник Лабан.

Завршавамо пројекте о којима се говори деценијама, што ми је посебно драго јер политика Владе коју водим и председника републике  Александра Вучића је да почињемо нове и завршавамо старе пројекте, који су почели пре више деценија, истакла је Ана Брнабић, и додала да Србија мора да постане земља у којој се започете инвестиције и завршавају.

- Због тога је важна зграда Народног позоришта у Суботици, 'Скадар на Бојани', који морамо да завршимо и она је пројекат од највећег приоритета. Биће завршен 2021. године и у њега ће тада укупно бити уложено око 28,5 милиона евра. Уз 'Ипсилон крак', који је завршен, кренули смо у модернизацију железнице, изградњу брзе пруге до Будимпеште, а већ 2021. године отворићемо деоницу од Новог Сада до Келебије. Брза пруга ће отворити нове потенцијале за овај крај. Коначно радимо нешто да Палић вратимо на туристичку мапу Европе. Од 2017. године уложили смо више од два и по милиона евра у сређивање Палића, а у туристички комплекс који се гради додатних десет милиона евра – нагласила је Ана Брнабић.

13478_3.jpg