Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Уручени уговори за набавку грађевинског материјала

11.06.2020.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, Душко Ћутило, посетили су данас породицу Совиљ, у суботичкој Месној заједници „Макова седмица“, која је на конкурсу Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима добила бесповратна средства у износу од 350.000 динара за изградњу куће. Том приликом уручени су уговори за набавку грађевинског материјала за још пет породица које су своје стално уточиште нашле на територији града Суботице, а на основу конкурса који је спроведен током 2020. године.

 13479_1.jpg

Породица Совиљ је деведесетих година избегла из Босне и Херцеговине и свој нови дом, после толико година, гради у Суботици, рекао је Ђорђе Милићевић, истичући да ће укупно 45 породица добити  неопходна средства за набавку грађевинских пакета по основу овог конкурса и да је за те намене из покрајинског буџета издвојено  13 милиона динара.

– Од јула 2016. године до данас, пружајући помоћ избеглим лицима кроз набавку грађевинског материјала, из покрајинског буџета је издвојено укупно 61 милион динара. Око 360 милиона динара издвојила је ова Покрајинска влада у последњих четири године за финансирање програма које реализује Фонд за пружање помоћи избеглим, расељеним и прогнаним лицима, с тим да је у 2020. години обезбеђено 60 милиона динара – навео је Милићевић.

Уз констатацију да је најзначајнија подршка избеглим лицима реализована кроз Фондов програм стамбеног збрињавања избеглих лица који је реализован кроз откуп сеоских кућа са окућницом и набавку грађевинског материјала, Милићевић је истакао да од 2018. године корисници помоћи у стамбеном збрињавању откупом сеоских кућа са окућницом, добијају средства за откуп непокретности бесповратно.

- У мандату ове владе откупљено је 67 сеоских кућа, чиме је 67 породица добило поново свој дом. Подршка је пружена и у виду економског оснаживања породица, куповине пољопривредне механизације и опреме у виду прикључака, пластеника, опреме за пчеларство и осталог за пољопривредну производњу. Већ 11 година се из покрајинског буџета издвајају се средства којима се финансијски помажу најбољи ученици из избегличких и расељеничких породица који похађају средње школе на територији АП Војводине, а од 2018. године бесповратна финансијска помоћ додељује се и најуспешнијим студентима основних академских и струковних студија – казао је Милићевић.

Градоначелник Лабан је рекао да се Град Суботица тек од друге половине 2016. године, заједно са партнерима и донаторима, активно укључио у процесе и пројекте како би  се обезбедио кров над главом за људе који су због оружаних сукоба у периоду од 1991. до 1995. године присилно морали да напусте своја огњишта.

Свесни, нагласио је, да је тешко у потпуности надокнадити њихов губитак, али и време које је пропуштено с обзиром на то да су бројне владајуће структуре избегавале да решавају њихове проблеме, током протекле четири године предузето је све да се исправи та неправда и да се помогне избегличким породицама у њиховом трајном стамбеном збрињавању.

- Да смо већ од почетка нашег мандата почели да водимо рачуна о избегличким породицама са простора Босне и Херцеговине и Хрватске сведочи и чињеница да им је кроз Регионални стамбени програм омогућена куповина 51 сеоске куће са окућницом и набавка пакета грађевинског материјала за поправку или адаптацију предметне куће.  Уручили смо, такође, и уговоре о додели 37 пакета грађевинског материјала – истакао је градоначелник Лабан.

У Суботици је у току изградња стамбеног објекта са 44 стамбене јединице намењене  за социјално становање у заштићеним условима за избеглице у оквиру Регионалног стамбеног програма, подсетио је градоначелник Лабан и додао да је реч о инвестицији вредној 1,44 милиона евра коју финансира Банка за развој Савета Европе.

Душко Ћутило је рекао да је, за разлику од периода пре 2016. године, помоћ која се додељује бесповратна.

- То је битна разлика у односу на период пре 2016. године када су корисници имали обавезу да 50 одсто средстава врате кроз одређени период година. Узимајући у обзир чињеницу да се ради о угроженој категорији становништва, Покрајинска влада је предложила а Скупштина АПВ донела одлуку којом отписујемо дуг свим корисницима од 2007. до 2017 године. На тај начин је 425 породица ослобођено дуга у износу око сто милиона динара – нагласио је Ћутило.

13479_3.jpg