Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Лабан посетио Основну школу „Пионир“ у Старом Жеднику

16.06.2020.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан вечерас је, симболичним извођењем почетног ударца, предао на коришћење реновирани мултифункционални терен за кошарку, рукомет и мали фудбал са тартан подлогом у дворишту Основне школе „Пионир“, у Старом Жеднику, чију је реконструкцију финансијски подржао град Суботица. Градоначелник Лабан је, обраћајући се медијима, изјавио да је у обнављање школског терена и замену подлоге, постављање комплетне Лед расвете у објекту и око њега и опремање ове школе, из градског буџета укупно инвестирано око 16,5 милиона динара. Догађају су присуствовали секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, и члан Градског већа задужен за област спорта и омладине Немања Симовић.

 13489_1.jpg

Овај данашњи догађај, истакао је Лабан, прави је показатељ да град равномерно улаже у изградњу инфраструктуре и развој свих месних заједница.

– У протекле четири године извршили смо велика улагања у спортску инфраструктуру и школе, како у градским тако и у приградским срединама. Поред капиталних пројеката, попут Градског стадиона, на коме смо обновили атлетску стазу, травнату подлогу, направили рефлекторе и сада  крећемо у реконструкцију целог објекта после чега ћемо добити стадион по свим европским стандардима, поред Хале спортова, у коју смо уложили десет милиона за климатизацију, као и спортских терена на Палићу, нисмо заборавили ни приградске месне заједнице и улагања у спортску инфраструктуру у школама на селу – рекао је градоначелник Лабан.

Уз подсећање да је од средине 2016. године отворено на десетине спортских терен у школама, најавио је да ће он и његов тим  и у наредном периоду  помагати развој приградских и сеоских насеља, како би грађани имали једнаке услове за живот, као што је у граду.

– Нов изглед мултифункционалног терена за кошарку, рукомет и мали фудбал са тартан подлогом у Старом Жеднику омогућиће да најмлaђи становници овог села сада имају боље место за рекреацију и дружење , па и у  вечерњим часовима, јер је терен осветљен новом Лед расветом и на рефлекторима. Инвестиција од око 5,5 милиона динара и  реализована је из градског буџета – навео је Лабан.

Са друге стране, идемо  у корак са временом, казао је Лабан и додао да је реализацијом пројекта постављања комплетне Лед расвете у објекту и око њега, направљен велики корак за децу у Основној школи „Пионир“ у Старом Жеднику.

13489_2.jpg

– Град је обезбедио средства за реализацију овог пројекта, у вредности од око 6,5 милиона динара. Заменом старе, застареле, енергетски неефикасне расвете штетне по животну околину и уградњом нове ЛЕД расвете ОШ 'Пионир' сврстали смо у ред енергетски ефикасних објеката. Веома је важно напоменути да смо кроз овај пројекат подигли сигурност наше деце у школи на далеко виши ниво, јер је осветљено и окружење школе, али смо знатно повећавали и енергетску ефикасност објекта смањујући истовремено и финансијске трошкове на одржавању комплетног система – нагласио је градоначелник Лабан.

Стварамо услове да млади остану на селу, баве се пољопривредом и ту заснују своје породице, рекао је градоначелник, подсећајући да је изграђено више десетина километара атарских путева, да је изграђена улична расвета у руралној средини где су покривени и атарски путеви на којима се налазе фарме и салаши и да је адаптирано више домова културе и месних заједница у селима.

– Нашој деци омогућили смо да се развијају на правилан начин и кроз бављење спортом живе здраво. Свако дете Суботице има могућност да се у близини своје школе или у насељу физички развија бавећи се спортом. Циљ нам је да свако дете и из града и из приградских места, има једнако право на образовање и добре услове, и зато смо решени да итекако улажемо и у школе у Новом Жеднику, Таванкуту, Ђурђину, Бајмоку... Настављамо са улагањима! Зато што је улагање у образовање улагање у знање, у будућност наше деце – поручио је Богдан Лабан.

Јасмина Стевановић je подсетила да је на иницијативу Месне заједнице „Стари Жедник“ и родитеља, као подршка младим родитељима да остану на селу, 8. јуна ове године отворен нови вртић „Делфин“ за смештај око 40 малишана, али да већ има најава да се капацитети морају проширити.

13489_3.jpg

- Самим тим што је постојала потреба за вртићем, показује се да Стари Жедник има перспективу да као село економски напредује. Желимо да охрабримо младе људе да се остваре у улози родитеља, а родитељима да помогнемо у проширењу породице и зато свакодневно унапређујемо мере подршке породици које и имају за циљ да, кроз различите услуге и инфраструктуру, нашој деци створимо бољу будућност – нагласила је, између осталог, Јасмина Стевановић.

Директор ОШ „Пионир“ Владан Давидовић захвалио се, у име ученика, наставника и у своје име, градоначелнику Богдану Лабану и његовом тиму на подршци у реализацији пројеката значајних за ову школу у Старом Жеднику, што ће, како је рекао, допринети квалитетнијем извођењу наставе.

13489_4.jpg