Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботици симболично предат „Кључ Балкана“

08.07.2020.

Граду Суботици је данас, на годишњицу отварања Српског културног центра „Коло“ у Морахалому – граду партнеру у заједничком пројекту „Разнобојна сарадња/Colourful Cooperation“, у знак подршке и признања за успешан рад и развој Суботице виртуелно предат „Кључ Балкана“.

13536_1.jpg 

Уз истицање да му је част и задовољство да управо 8. јула, годину дана након отварања Српског културног центра „Коло“, у име града Суботице и своје лично име симболично преузме ово признање, градоначелник Богдан Лабан је у видео-поруци рекао да ће „Кључ Балкана“, симбол пријатељства између наших народа, омогућити Суботици да у наредних годину дана не само у Морахалому, у Мађарској, већ и у Европској унији представи своје друштвене, културне и економске вредности и потенцијале.

Он је, тим поводом, изјавио и да му је драго што ће се сарадња одвијати у атмосфери сјајних, најбољих у савременој историји односа између Србије и Мађарске утемељених на квалитетним односима које граде руководства двеју држава.

- Радује ме и чињеница да су и наша земља и град Суботица, у коме су у службеној употреби и мађарски језик и писмо, позитиван пример како се у пуној мери брине о правима и положају националних мањина и како се пружа подршка националним заједницама да чувају своју културу и традицију и негују контакт са матицом – нагласио је Лабан.

Мађарска је, подсетио је, значајан економски партнер, како наше земље, тако и града Суботице.

– У оквиру Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, која обухвата општине Ада, Бачка Топола, Кањижа, Мали Иђош, Сента и град Суботицу, укупна робна размена са Мађарском у 2019. години износила је око 296 милиона долара, што је нешто више од 16 одсто од укупне размене на нивоу Коморе. Мађарска је земља у коју предузећа са нашег региона највише извозе, док се више увози само из Немачке – навео је градоначелник Лабан.

Ово је такође и прилика да се, како је рекао, изрази захвалност Мађарској на континуираној подршци коју пружа Србији на њеном европском путу, као и на помоћи током кризе изазване пандемијом вируса корона.

– Верујем да ћемо до 8. јула 2021. године, на рођендан Српског културног центра 'Коло', сада већ традиционалног обележавања Дана Србије у Морахалому и предаје ’Кључа Балкана’, наставити успешну реализацију овог пројекта и допринети учвршћивању међусобног поштовања и поверења наша два народа и унапређењу свих врста односа – подвукао је Лабан.

Надам се, додао је, да ће тој мисији допринети и Мађарски културни центар на Палићу, као део овог истог, заједничког српско-мађарског пројекта „Разнобојна сарадња“ који се реализује у оквиру Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Директор СКЦ „Коло“, Иштван Шереш Пипу, изјавио је да признање „Кључ Балкана“ ове године у Суботицу долази из Зрењанина и да је због епидемије корона вируса предаја за сада обављена само виртуелно.

- Сматрамо да је сарадња између два града плодоносна и наша жеља је да она убудуће буде још чвршћа. Морахалом годишње посети 250.000 гостију, а велики део њих долази из Војводине и Суботице. Због тога је за нас изузетно важно да овај кључ не предајемо само као гест, већ желимо Суботици да отворимо могућност да током наредне године у Морахалому представи свој културни, друштвени, привредни или верски живот – нагласио је директор „Кола“

„Кључ Балкана“ установила је Скупштина града Морахалома прошле године, поводом отварања Српског културног центра „Коло“. Морахaлом од тада 8. јула обележава Дан Србије.

13536_2.jpg