Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Балинт Пастор председник Скупштине града

21.08.2020.

У Великој већници Градске куће одржана је Конститутивна седница Скупштине града Суботице на којој су усвојене све три тачке дневног реда: Потврђивање (верификација) мандата одборника, избор председника Скупштине града и постављење секретара Скупштине града. За председника Скупштине града Суботице изабран је одборник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) и републички посланик у више мандата, др Балинт Пастор, док је за секретара Скупштине града постављен Ђула Ладоцки (СВМ).

 13625_1.jpg

Потврђивањем мандата одборника (избор Верификационог одбора, извештај Верификационог одбора, доношење одлуке о потврђивању мандата и полагање свечане изјаве) окончана је прва тачка дневног реда чиме је, практично, почео да тече мандат одборницима у новом сазиву.

Предлог Николе Милићевића (СНС), који је као најстарији одборник новог сазива водио данашњу Конститутивну седницу, да се за председника Скупштине града Суботице изабере одборник Балинт Пастор (СВМ), у име одборничке групе Савеза војвођанских Мађара образложио је одборник Јанош Нагел.

После тајног гласања и пребројавања гласачких листића, председник Гласачког одбора, одборник Љиљана Медаковић (СНС), саопштила је да је гласало 67 одборника, да су 64 гласачка листића била важећа, а три неважећа, да је за именовање Балинта Пастора за председника Скупштине града Суботице гласало 59 одборника и да је пет одборника било против.

Након полагања заклетве и преузимања председавања Конститутивном седницом, Балинт Пастор је, у првом обраћању, уз изражавање захвалности на указаном поверењу рекао да може да обећа да ће достојанствено водити Скупштину, да ће бити партнер свима онима који желе добробит града Суботице и њених грађана и да ће се и даље залагати за оно што је говорио у изборној кампањи.

„Говорио сам да је моја намера да се  сачува вековни карактер града Суботице и да се у овом граду обезбеди живот достојан грађанину 21. века. Ја јесам 13 година народни посланик вољом грађана Републике Србије. То ће тако да остане и у овом мом шестом мандату, али желим да на непосредан начин допринесем развоју нашег града, а не на посредан, како сам то покушавао да учиним претходних година у улози народног посланика“, рекао је Пастор.

Он је истакао да ће Седнице скупштине града Суботице водити по Уставу, Закону, Статуту града и Пословнику.

„Трудићу се да сачувам достојанство ове Скупштине. Надам се да ће сви у томе бити партнери. Добро је што постоји опозиција, нема демократије без опозиције и ја ћу увек из те столице учинити све да опозиција може да каже оно што има. Да то учини на начин како мисли да треба да учини, наравно у складу са Уставом и Пословником. Нећу ништа дозвољавати што излази из тих оквира. То желим да кажем унапред и то је моја законска и пословничка обавеза“, подвукао је Балинт Пастор.

Додао је да, како је рекао, не би било неспоразума, ни он, као ни претходни председник Скупштине града Суботице, неће примати плату за обављање те функције.

„Ја ћу и даље бити народни посланик, имаћу плату народног посланика која је, иначе, мања од плате председника Скупштине  града. Нећу правити комбинације, махинације, него ћу се одрећи плате председника Скупштине града. То ће остати у буџету и договорићемо се како ће се та средства трошити, као што ће се трошити и сва остала средства из буџета града Суботице. Никада ништа не радим успут. Посветићу се овом послу и трудићу се да на најбољи могући начин служим грађанима Суботице“, поручио је Пастор.

На предлог Балинта Пастора, за секретара Скупштине града Суботице већином гласова изабран је Ђула Ладоцки (СВМ). Од 67 одборника, колико их је гласало, 60 је било „за“, а четири против. Ладоцки је ову функцију већ обављао у периоду од 10. јула 2012. до 21. марта 2014. године, као и у претходном скупштинском сазиву.

Скупштина града Суботице има 67 одборника. У новом сазиву локални парламент чине 31 одборник са листе „Александар Вучић – За нашу децу“, 22 одборника са листе „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор”, четири одборника са листе „Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије“, четири одборника са листе „Јене Маглаи – Група грађана Покрет грађанске Суботице“, три одборника са листе „Војвођански фронт – Уједињени за демократску Суботицу (Лига социјалдемократа Војводине, Демократски савез Хрвата у Војводини, Војвођанска партија) – Томислав Жигманов“, два одборника са листе „Буњевци за Суботицу – Савез бачких Буњеваца“ и један одборник са листе „Руска странка – Игор Петров“.

Након завршетка прве, Конститутивне седнице новоизабрани председник Скупштине града Суботице Балинт Пастор је, у кабинету председника СГС, примио дужност председника од досадашњег председника Скупштине града Тивадара Бунфорда.

13625_2.jpg