Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 140. годишњица од отварања Палићких спортских игара

26.08.2020.

У оквиру обележавања 140. годишњице од отварања Палићких спортских игара, председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор и члан Градског већа задужена за област спорта и омладине Наташа Алексић данас су, на Палићу, код Багојвара, положили венац на споменик Лајошу Вермешу, оснивачу Палићких спортских такмичења која су убрзо прозвана Палићким спортским олимпијадама. Прво спортско такмичење је на Палићу одржано 26. августа 1880. године, а прве дисциплине биле су рвање, скок удаљ и бацање кугле.

 13634_1.jpg

Балинт Пастор је, тим поводом, изјавио да је Лајош Вермеш најбољи доказ  да је Суботица имала спортске мецене, визионаре.

„Када кажемо Олимпијске игре, наравно да је прва помисао на спорт, али оно што је Лајош Вермеш организовао пре 140 година излази из оквира спорта, с обзиром на то да се ради о много чему другом, а не само о спорту. После првих Палићких спортских игара одржаних 1880. године на овај дан свету је тебало још 16 година да би могао да испрати оно што смо ми овде у Суботици, на Палићу, захваљујући визионарству Лајоша Вермеша остварили и имали. И имали смо то све до Првог светског рата“, истакао је Пастор.

Уз констатацију да Палићке спортске игре нису биле само спортски догађај, већ да су имале многo шири значај, навео је да су се у „Пешти, у Бечу, у Београду спортске манифестације организовале на начин да се не поклапају са Палићким олимпијским играма“.

„Због тога је врло значајна улога Лајоша Вермеша и Палићких олимпијских игара. Захваљујући тим играма, Суботица још увек има зграду Богојвар – 'Совину кулу', зграду данашње 'Рибље чарде' и 'Виле  Лујза'. Захваљујући Лајошу Вермешу изграђена је и трамвајска  линија између Суботице и Палића, да би гледаоци могли да долазе да прате Олимпијске игре на Палићу. Све је то остало на нама да негујемо. Морамо да следимо његов пример и да се трудимо да будемо достојни Лајоша Вермеша“, нагласио је Балинт Пастор и додао да ће нова градска власт више пажње посветити овим објектима, јер то, како је рекао, заслужује и Лајош Вермеш, а заслужују и данашњи Палићани и Суботичани.

У име Националног савета мађарске националне мањине венац на спомен-обележје на Палићу положио је Чаба Пашко, а у име Удружења грађана Лајош Вермеш председник Удружења Јован Мирчески.

Догађају је присуствовала и помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину, Аранка Биндер.

Гордана Месарош је, код спомен-обележја на Палићу, прочитала делове из књиге Марије Шимоковић „Велосипед господина Вермеша“, а у оквиру овог догађаја био је предвиђен и обилазак маузолеја Лајоша Вермеша на Бајском гробљу.

Лајош Вермеш (1860-1945), био је сигурно један од највећих спортских радника које Суботица познаје. Вермеш се као спортиста успешно бавио мачевањем, бициклизмом, алетиком, гимнастиком, боксом, био је професор гимнастике у Вишој суботичкој гимназији и Универзитету у Клужу, оснивач бројних спортских такмичења, друштава и тренер. Често је био називан „краљем свих атлета”, а на његовој визит-карти писало је да је власник „35 титула, 16 пехара, 250 медаља, 140 ловорових венаца, 120 диплома...”.